neobjašnjiva odsutnost

Kineski ministar obrane pod istragom i smijenjen, nitko ga nije vidio tri tjedna

15.09.2023 u 11:18

Bionic
Reading

Sumnja u vezi s neobjašnjivom višetjednom odsutnošću kineskog ministra obrane Li Shangfua produbila se u petak jer su neki mediji izvijestili da je predmet istrage, a jedan američki diplomat zapitao se je li u kućnom pritvoru

Li (65) nije prisustvovao predviđenim sastancima s vijetnamskim i singapurskim ministrima obrane proteklih tjedana, prema upućenim izvorima.

Posljednji je puta viđen u Pekingu 29. kolovoza kada je održao predavanje na sigurnosnom forumu s afričkim zemljama.

Američka vlada vjeruje da je Li stavljen pod istragu, izvijestio je u petak Financial Times pozivajući se na američke dužnosnike. Wall Street Journal izvijestio je da je prošli tjedan odveden na ispitivanje i uklonjen s položaja.

Rahm Emanuel, veleposlanik SAD-a u Japanu, napisao je u objavi na X: "1. Ministra obrane Li Shangfua nitko nije vidio niti čuo za njega 3 tjedna; 2. Nije se pojavio za vrijeme svog putovanja u Vijetnam. Sada: Odsutan je sa zakazanog sastanka sa zapovjednikom singapurske mornarice jer je stavljen u kućni pritvor???"

Na pitanje je li Li pod istragom, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekla je da "nije upoznata s relevantnim informacijama".

Lijeva odsutnost uslijedila je nakon neobjašnjene zamjene ministra vanjskih poslova Qin Ganga u srpnju nakon dužeg razdoblja izvan javnosti i promjene vodstva elitnih Raketnih snaga Narodne oslobodilačke vojske.