XU ERWEN

Kineska veleposlanica u Zadru: Lani 300.000 kineskih turista, a ove godine već pola milijuna

11.10.2019 u 18:31

Bionic
Reading

Veleposlanica NR Kine u Hrvatskoj Xu Erwen rekla je u petak za nastupnog posjeta Zadarskoj županiji da je prošle godine Hrvatsku posjetilo 300.000 kineskih turista, a ove godine već oko pola milijuna te vjeruje da mnogi Kinezi dolaze i u Zadar, grad koji ima najbolju putničku luku na svijetu.

Na radnom sastanku u Domu Zadarske županije razgovaralo se o mogućnostima ulaganja s naglaskom na obnovljive izvore energije i zdravstveni turizam.

"Ovo je moj prvi posjet jednoj županiji od preuzimanja dužnosti veleposlanice u Hrvatskoj. Dojmovi su vrlo pozitivni, ovo je fascinantno mjesto za mene i moje suradnike, ne samo zbog bogate povijesti i kulturnog naslijeđa, nego i prijateljstva ljudi prema kineskim državljanima. Ovdje sam radi produbljivanja suradnje, a znamo da je napravljen znatan napredak u prošlim godinama, za što je uvelike zaslužan i župan Longin", rekla je veleposlanica Xu Erwen.

Istaknula je da je ohrabrena suradnjom, pogotovo u području infrastrukture, lučkoga i zračnog prometa, čiste energije, turizma, primarne industrije, obrazovanja te kulture.

"Kineski premijer je u travnju boravio u Hrvatskoj na Summitu 16+1, što je unaprijedilo naše odnose na novu razinu. Gospodarski odnosi vrlo brzo napreduju, investicije rastu na mnogim područjima. Gradnja mosta prema Pelješcu ide dobro, a mnogi naši investitori su ohrabreni tim projektom i dolaze u Hrvatsku. Investiramo u vjetroelektrane, solarnu elektranu, a dolazimo i zbog suradnje u primarnoj industriji - mlijeko, maslinovo ulje, vino, tartufi sve su popularniji na kineskom tržištu", rekla je kineska veleposlanica.

Župan Božidar Longin zahvalio je veleposlanici što je za svoj prvi službeni posjet izabrala Zadarsku županiju te je istaknuo da je Zadar, uz Veneciju, jedina luka na Mediteranu uvrštena na Pomorski put svile.

"To smo prošle godine izborili na Boao forumu, gdje sam imao prilike sudjelovati i na jednom od panela", rekao je, dodajući da je veleposlanica izrazila zadovoljstvo što je Zadarska županija ostvarila prijateljske odnose s provincijom Hainanom, jednom od najrazvijenijih kineskih regija koja razvoj uglavnom temelji na turizmu.

Istaknuo je da su kineski turisti u Hrvatskoj sve brojniji, a veliku šansu za dodatni pomak vidi u luci Gaženici.

"Smatram da je Gaženica jedna lokomotiva koja će vući dalje, a taj prvi domino-efekt vidjet će se u Zračnoj luci Zadar. Mi smo za svojeg boravka u Hainanu razgovarali s Hainan Airlinesom jer želimo postati snažno prometno središte, za što imamo sve predispozicije", ocijenio je župan Longin.

Nakon radnog sastanka u Domu županije, kinesko izaslanstvo posjetilo je luku Gaženicu i Zračnu luku Zadar.