bivša kolonija

Kina poziva Britaniju da se prestane miješati u unutarnja pitanja Hong Konga

01.07.2019 u 12:15

Bionic
Reading

Britanci više nisu odgovorni za Hong Kong i trebaju se prestati miješati u svoju bivšu koloniju, objavilo je u ponedjeljak kinesko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je britanska vlada ponovila svoju predanost zajedničkoj deklaraciji Londona i Pekinga o tom gradu

Prosvjednici su u ponedjeljak, na godišnjicu vraćanja Hong Konga Kini 1997. godine, pokušali ući u parlament te autonomne regije, razbivši prozore u bijesu zbog najavljenog zakona kojim bi se omogućilo izručenje njegovih građana u Kinu.

Kina je prije dvije godine objavila da zajedničku deklaraciju, kojom je iznesen nacrt o upravljanju tim gradom nakon povratka pod kinesku vlast, smatra povijesnim dokumentom koji više nema nikakvog praktičnog značaja.

Britanija pak smatra da deklaracija i dalje vrijedi i da je ona pravno obvezujući sporazum kojem ostaje predana, što je u nedjelju ponovio i britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

Hunt je uoči 22. godišnjice, koja se obilježava u ponedjeljak, rekao i kako su nedavni prosvjedi zbog zakona o izručenju dodatno pokazali važnost ponavljanja britanske predanosti deklaraciji.

  • +15
Veliki prosvjed u Hong Kongu protiv zakona o izručenju Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang je u Pekingu poručio kako su britanska prava i obaveze iz deklaracije istekle.

"Britanija nema nikakve odgovornosti prema Hong Kongu. Pitanja tog grada su u potpunosti unutarnja pitanja Kine. Nijedna druga država se nema pravo miješati", istaknuo je Geng.

"Britanija se... besramno miješa. Iznimno smo nezadovoljni time i odlučno se tome protivimo", dodao je glasnogovornik.

"Pozivamo Britaniju da zna svoje mjesto i da se prestane miješati u pitanja Hong Konga u bilo kojem obliku, te da čini više za njegovo blagostanje i stabilnost nego suprotno".

Kina je Hong Kong službeno predala Britancima 1842. sporazumom iz Nankinga, nakon što su izgubili prvi Opijumski rat.

Riječ je o sukobu nastalom zbog pokušaja Kine da zaustavi ilegalni uvoz opijuma, većinom iz Indije, kojim su Britanci pokušali nadoknaditi trgovinski deficit koji su imali u razmjeni s Pekingom.