MMF UPOZORAVA

Kina će doživjeti gospodarski slom ako ne pomogne eurozoni

07.02.2012 u 11:48

Bionic
Reading

Međunarodni monetarni fond (MMF) oglasio se neobično oštrim upozorenjem Kini da bi mogla doživjeti slom gospodarskog rasta ukoliko dođe do kolapsa eurozone. MMF poručuje Kinezima da se trebaju snažnije uključiti u spas eura

Hoće li ono što nije uspjelo njemačkoj kancelarki Angeli Merkel poći za rukom Christine Lagarde, šefici MMF-a? To se pitanje nameće nakon najnovijeg poteza MMF-a, koji se obratio Kini sa strogim upozorenjem: ukoliko se ne uključite aktivnije u spas eura, i vašem gospodarstvu će zaprijetiti slom! Prošli tjedan je u Pekingu bila Angela Merkel, između ostaloga s misijom da od keša punih Kineza dobije potrebne milijarde za spas eura, što joj baš i nije uspjelo.

Sada je u sličnoj misiji, samo na mnogo manje suptilan način, bivša francuska ministrica financija i šefica MMF-a Christine Legarde, koja poziva Kinu da se uključi u rješavanje krize eura velikim investicijama u državama EU-a kojima prijeti bankrot. MMF ističe da bi pojačavanje ekonomske krize u Europi dovelo u opasnost i cijelo kinesko gospodarstvo, koje velikim dijelom ovisi o izvozu. MMF je već smanjio svoje prognoze o kineskom gospodarskom rastu za 2012. godinu: prvo je predviđao više od 9 posto, sada je na 8,25 posto, a ukoliko sve u Europi ode kvragu, Kina može očekivati rast od tek 4 posto. S obzirom na to da kinesko gospodarstvo proteklih godina raste redovito za oko 10 posto, takav pad izazvao bi i vrlo velike probleme komunističkom vodstvu u Pekingu.

Kinezi se zasad ponašaju prilično suzdržano, iako su više puta najavljivali svoje aktivnije uključivanje i pomoć, naročito stabilizacijskom fondu EFSF. I prošli je tjedan, tijekom posjeta kancelarke Merkel, kineski premijer Wen Jiabao izjavio da će se 'njegova vlada pozabaviti direktnim provjerama za uključivanje u EFSF', ali se ništa konkretno još nije dogodilo. Prethodno su Kinezi najavljivali i kupnju grčkih državnih obveznica, no ni to se nije realiziralo. Pritom treba znati da Kina ima najveće devizne rezerve na cijelom svijetu, čak 2,4 bilijuna eura!

MMF zato poziva Kinu na investiciju od 55 milijardi eura, kojom bi se zaustavio i mogući pad kineskog gospodarskog rasta. No ne treba zaboraviti ni to da je MMF uključen u spas eura te sudjeluje u financiranju paketa novčane pomoći Grčkoj, Portugalu i Irskoj.