najduže putovanje

Kim se nakon nekoliko dana puta oklopnim vlakom vratio iz Rusije

20.09.2023 u 14:13

Bionic
Reading

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un stigao je u utorak navečer u Pjongjang svojim oklopnim vlakom nakon nekoliko dana puta, završavajući time posjet Rusiji koji će ostati "zauvijek u povijesti" bilateralnih odnosa, izvijestili su u srijedu državni mediji

Kim je u nedjelju krenuo vlakom kući nakon posjeta Rusiji, a službena agencija KCNA je izvijestila da se vratio "dobrog zdravlja". Na željezničkoj postaji pozdravili su ga visoki dužnosnici i građani Sjeverne Koreje, naglašava KCNA. Vođa je odgovorio mahanjem prije nego što je izvršio smotru vojne počasne straže.

Sjevernokorejski vođa proveo je "besmrtne revolucionarne inozemne aktivnosti" u Rusiji koje će "zauvijek ostati u povijesti razvoja prijateljstva između DNRK i Rusije", dodala je KCNA koristeći akronim službenog imena Sjeverne Koreje.

Službena središnja televizija Sjeverne Koreje emitirala je u srijedu novu 90-minutnu reportažu, fokusirajući se na najzanimljivije događaje s Kimova putovanja u Rusiju i njegov sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Putovanje i sastanak s Putinom potaknuli su strahove na zapadu da Moskva želi kupiti oružje od Pjongjanga za sukob u Ukrajini.

Vladimir Putin i Kim Jong Un Izvor: Profimedia / Autor: Vladimir SMIRNOV / AFP / Profimedia

Obje zemlje su pod međunarodnim sankcijama: Moskva zbog invazije na Ukrajinu, a Pjongjang zbog nuklearnog i balističkog programa.

Kim je proveo ukupno 10 dana na svom putovanju u Rusiju, uključujući i vrijeme putovanja, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap, napominjući da je to bilo njegovo najduže putovanje u inozemstvo od njegova dolaska na vlast krajem 2011.