preokret u hanoiju

Propao povijesni dogovor, Trump nakon dramatičnog obrata: Nekad se morate okrenuti i otići

28.02.2019 u 06:24

Bionic
Reading

Sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una koji se održavao u glavnom gradu Vijetnama Hanoiju je prekinut bez ikakvog dogovora. Sporazum nije postignut zbog sjevernokorejskih zahtjeva za potpunim ukidanjem sankcija. Ipak, najavljeni su daljnji razgovori u budućnosti

Trump je nakon odluke da napusti summit s Kimom održao presicu na kojoj je kazao da je sjevernokorejska strana željela da se sankcije potpuno ukinu na što nisu mogli pristati. Poručio je da će dalje raditi, ali sankcije ostaju.

'Što se tiče ovoga summita odlučili smo otići', istaknuo je Trump pojasnivši da nekad jednostavno trebate otići, a ovo je bila upravo takva situacija.

Američki predsjednik je smatrao da nije dobro da potpišu bilo što. Iako je Kim Jong Un bio spreman prihvatiti neke uvjete koje su mu stavili na stol to nije bilo dovoljno. Američka strana nije bila volja unaprijed ukinuti sve sankcije Pjonogjangu posebno jer nije bilo dogovora oko postrojenja koje su specifično tražili da se zatvore. Trump je također rekao i da idući sastanak s Kimom ne treba očekivati u skorije vrijeme.

  • +3
Donald Trump Izvor: EPA / Autor: LUONG THAI LINH / EPA

'Jedna od stvari koje mi je Kim obećao bila je da neće više testirati nuklearne rakete... Vjerujem mu i držim ga za riječ', istaknuo je Trump nakon propalog summita naglasivši da je rastanak bio prijateljski. Trump koji Kima naziva 'sjajnim momkom' kazao je da su se rukovali i prijateljski razišli. "Kim i ja se sviđamo jedan drugome. Imamo jako dobar odnos", pohvalio se Trump.

Trump i Kim imali su za četvrtak planiran niz razgovora u hotelu Metropole koji su trebali završiti 'zajedničkom svečanosti potpisivanja sporazuma', prema Bijeloj kući koja nije objavila što se točno trebalo potpisati.

Obojica vođa napustila su mjesto pregovora bez planiranog zajedničkog ručka i otišla u svoje hotele.

  • +28
Sastanak Kim Jong-una i Trumpa u Hanoiju Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u četvrtak je prije prekida pregovora poručio da je spreman odustati od nuklearnog oružja i da se ne bi drugi puta susreo s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom u Vijetnamu da to ne misli.

PRETHODNO:

Razgovori s američkim predsjednikom o nuklearnim pitanjima mogli bi uroditi dobrim rezultatima, izjavio je sjevernokorejski lider Kim Jong Un, odgovarajući prvi puta na pitanje stranih novinara, a potom je došla informacija da će se tiskovna konferencija američkog predsjednika održati ranije od predviđenog nakon čega on putuje natrag u SAD

'Prerano je za prognoze ali ne bih rekao da sam pesimist', odgovorio je sjevernokorejski čelnik na pitanje novinara Washington Posta o mogućem ishodu summita s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

'U ovom mi se trenu zaista čini da će rezultati biti dobri', dodao je Kim na kratkom brifingu s novinarima u hotelu Sofitel Legend Motropole Hanoi.

Američki predsjednik Donald Trump pohvalio je odnos sa sjevernokorejskim liderom, ponovivši nekoliko puta da 'nema razloga za žurbu... brzina mi nije važna... Važno je da postignemo pravi sporazum'.

'Jako mi je drago što neće biti testiranja', istaknuo je Trump, aludirajući na sjevernokorejsku pauzu u testiranju nuklearnih i interkontinentalnih raketa od 2017. godine.

Ponovio je također da Sjeverna Koreja po njegovom mišljenju može biti 'ekonomska sila' ako dvije strane postignu sporazum'.

Do preokreta je došlo nešto kasnije kada je stigla informacija da američki predsjednik putuje natrag u SAD ranije od predviđenog.

Radni ručak dvojice čelnika također je otkazan.

Kim Jong Un vratio se u hotel, a ceremonijalnog potpisivanja ugovora prema zadnjim informacijama - neće biti.

Iz Bijele kuće potvrdili su kako potpisivanja sporazuma neće biti. Objašnjeno je tek da su dva čelnika imali 'konstruktivan sastanak'.