sastanak na vrhu

Kim bi mogao sudjelovati u još jednom povijesnom susretu nakon Trumpa

14.06.2018 u 21:06

Bionic
Reading

Japan radi na ugovaranju sastanka između japanskog premijera Shinza Abea i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, a koji bi se trebao dogoditi u Pjongjangu u kolovozu ove godine

Kako pišu japanski mediji, pozivajući se na nekoliko izvora iz japanske vlade, dužnosnici dviju zemalja unazad nekoliko mjeseci razgovarali su u više navrata da bi ugovorili sastanak na vrhu.

Agencija Reuters javlja kako službeni Tokio, u slučaju mogućih poteškoća pri Abeovom dolasku u Sjevernu Koreju, istražuje i druge mogućnosti za sastanak.

Japanski mediji pak navode kako japanska vlada razmatra mogućnost da do susreta dođe tijekom Istočnog gospodarskog foruma, koji bi trebao biti održan u ruskom Vladivostoku u rujnu ove godine.

>>> Dosad najopasnija prijetnja: Sjeverna Koreja ispalila raketu koja je preletjela Japan

Ukoliko dođe do tog sastanka, bio bi to prvi službeni samit čelnika dviju zemalja od 2004. godine.

  • +19
Trump i Kim Izvor: Profimedia / Autor: NN

Valja podsjetiti kako osim spora, koji dvije države imaju zbog prošlogodišnjeg sjevernokorejskog lansiranja dviju raketa iznad japanskog teritorija, otvorena pitanja postoje i zbog 17 japanskih državljana koje su oteli sjevernokorejski agenti. Pored spomenutih, Tokio tvrdi kako je Pjongjang umiješan u još nekoliko slučajeva otmica japanskih građana.