TRILATERALA U AKCIJI

Južna Koreja, Japan i Kina najavili obnovu međusobne suradnje

01.11.2015 u 14:34

Bionic
Reading

Politički čelnici Južne Koreje, Kine i Japana u nedjelju su po strani ostavili povijesna i teritorijalna suparništva svojih država i objavili kako žele obnoviti suradnju u trgovinskim i sigurnosnim pitanjima

Na trostranom sastanku na vrhu u Seulu, koji je trajao sat i pol, južnokorejska predsjednica Park Geun-Hye s japanskim i kineskim premijerima Shinzom Abeom i Lijem Keqiangom razgovarala je o cijelom nizu tema, od trgovinske razmjene do sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Na summitu nije postignut nikakav konkretan dogovor, ali već je i samo njegovo održavanje vrlo znakovito u svjetlu nesuglasica između triju zemalja.

'Svi smatramo da je trilateralna suradnja potpuno obnovljena prilikom ovog summita', kaže se u zajedničkoj pisanoj izjavi troje političara, koji su postigli dogovor i oko toga da se ovakav trostrani sastanak ubuduće organizira svake godine pa će se idući održati 2016. u Japanu.

Tri najveće gospodarske sile sjeveroistočne Azije redovni su godišnji summit dogovorile još prije sedam godina, ali je zbog napetosti između Seula i Tokija posljednji održan 2012.

U zajedničkoj se izjavi spominje angažman u cilju postizanja sporazuma o slobodnoj trgovini, koji bi bio konkurentski Transpacifičkom sporazumu o slobodnoj trgovini (TPP) koji su inicirale Sjedinjene Američke Države, ali u kojem ne sudjeluju ni Južna Koreja ni Peking.

Također su zajednički izrazili 'snažno protivljenje' razvoju nuklearnog oružja na korejskom poluotoku.

'To je naš zajednički interes ... i denuklearizacija Sjeverne Koreje mora ostati naš zajednički cilj', rekla je Park.