MANJAK U KASI

Kerumu je Hajduk krivac za loše stanje u proračunu

21.09.2011 u 14:13

Bionic
Reading

Ukupno su ostvareni prihodi od 331 milijun kuna, što je 33 posto godišnjeg plana od vrtoglavih milijardu kuna. Od planiranih 215 milijuna za komunalni doprinos uplaćeno je tek 8 posto

Splitski gradonačelnik Željko Kerum, odnosno njegova pročelnica za financije i proračun u četvrtak će pred vijećnike izaći s neugodnim izvješćem o financijskom poslovanju u prvoj polovici godine. Ukupno ostvareni prihodi i primici u gradskom proračunu iznose 331 milijun kuna, što je 33 posto godišnjeg plana od vrtoglavih milijardu kuna.

U tablici proračunskih prihoda daleko najlošije stoji najvažnija stavka – komunalni doprinosi. Umjesto planiranih 215 milijuna uplaćeno je malo više od 17 milijuna, odnosno 8,2 posto, što svjedoči kako investicija u gradu gotovo i nema.

No već u materijalima koji su dostavljeni vijećnicima jasno je da će se gradski čelnici opravdavati lošim gospodarskim okolnostima. I u izvješću piše da u drugom polugodištu očekuju znatno povećanje.

'Planirani primici ne ostvaruju se zbog odustajanja od prodaje dionica Hajduka – pravda se Kerum preko Vučetić. Plan je bio za Hajdukove dionice dobiti 80 milijuna kuna, što je vrijednost 30 posto dionica.

Rashodi su također znatno manji od planiranih. Unatoč tome, ukupni rashodi u prvom polugodištu iznose 383 milijuna kuna pa je iskazan manjak prihoda od 52 milijuna. Primjerice, za komunalnu izgradnju nije se imalo novca pa je plan realiziran samo u iznosu od 18 posto.

Danak su platile planirane ceste, gradnja vodovodnog i kanalizacijskog sustava (realizirano je tri posto od planiranog), ali i dječja igrališta. Sve zajedno, pred gradonačelnikom poduzetnikom i njegovim suradnicima velik je posao planiraju li se do konca godine iščupati iz proračunske rupe u koju su upali.