KOKER KOALICIJA U ZANOSU

Kerum Jadranki Kosor otpjevao 'Lipa si, lipa'

28.11.2011 u 20:12

Bionic
Reading

Glavni predizborni skup koalicije HDZ-a i Kerumova HGS-a na splitske Prokurative privukao je nekoliko tisuća ljudi koji su besplatno dobili izvrsnu zabavu: od reda ojkalica za uvod preko pirotehnike (desetak zapaljenih bengalki) do novog solo nastupa splitskog gradonačelnika. Jadranki Kosor Kerum je iz dubine pluća otpjevao Karanovu 'Lipa si, lipa'

Prokurative su bile prigodno ukrašene HDZ-ovim zastavama i transparentima, bilo je tu i parola o 'Bauku komunizma', a sama pozornica bila je za ovu stranku nevjerojatno mala: radilo se o manjem kamionu na rasklapanje. Jedva su svi stali u tih nekoliko kvadrata.

Publiku je prvi pozdravio šef splitskog HDZ-a Dujomir Marasović, vidno veseo, pa je stao zahvaljivati 'Vladi, Bogu i Hrvatskoj, pa još jednom Vladi'. Nije baš bilo jasno na čemu se Dujomir zahvaljuje, ali onda je došao red pohvala 'hrabroj sadašnjoj i budućoj premijerki', između ostaloga i na 'brodovima kakvi još nisu viđeni na ovim našim prostorima'. Mislio je na trajekte Jadrolinije, da ne bi bilo zabune.

Nakon što mu je iz publike dobačeno: 'Dobro je Duje, ajde', Marasović se sklonio i ustupio mikrofon Kerumu - definitivno glavnoj zvijezdi večeri. 'Dragi moji rođaci, kumovi, braćo i prijatelji', započeo je gradonačelnik, pa nastavio:

Splite, volim te! Volim Ogorje, Muć, Imotski, Dugopolje, sve volim! Ovdi mi je cila familija, sad će doć' i mali Frane! Danas smo bili u cijeloj županiji i bilo je veličanstveno, ali ovo je vrhunac! Naša Jadranka, premijerka, ona je cijeli dan s takvom lakoćom govorila i osvojila ljude, naravno, jer je lako govorit' sa srcem i dušom, možeš šta hoćeš! Mi smo cijeli dan na putu, a pogledajte nju, ona kao da je sad ustala!' glasio je uvod, a evo i nastavka:

'Moramo dobiti izbore da se ne vraćamo u neka stara vremena, moramo se uključiti u vlak HDZ-a da ne pobijedi antihrvatska opcija! Moramo utjecati na našu desnu populaciju!' zavapio je Kerum, pa se dotaknuo i novinara Pavičića, Dežulovića i Galla koje je nazvao 'sedam sekretara SKOJ-a'.

'A vidi mene, mali Vlaj doša sa sela u grad i posta' gradonačelnik! Evo, i Duje Marasović je tu, ma nema veze šta smo se karali, interes je veći! Govore nam da će HDZ osvojiti samo 39 mandata, a ja kažem da ćemo ih toliko osvojiti samo u Slavoniji, Dalmaciji i Hercegovini! Ja znam računati, Bog mi je dao pamet i genetiku!' uskliknuo je Kerum.

Umirovljeni general Damir Krstičević pohvalio se da je ušao u HDZ iako su mu savjetovali da to ne čini jer stranka nije u modi i izgubit će izbore. 'Ja ne kalkuliram, nisam kalkulirao ni 1991. godine', objasnio je Krstičević, dok se glavni tajnik stranke Branko Bačić pohvalio situacijom u splitskom škveru. 'To je dokaz kako se vodi država!' objasnio je Bačić.

Sama Jadranka Kosor nije se previše potrudila oko svoga govora, zlobnici će reći da je bio prilagođen publici - od koje je dobar dio doputovao iz splitskog zaleđa, vijorili su se brojni transparenti iz Dugopolja, Muća, Ogorja...

Ma tko ovo more platit', ovu ljepotu... Neka vaš polet obiđe sve Hrvate, neka oni mediji i Kukuriku koalicija, koji govore da su izbori gotovi, dođu u Split i neka broje! Idem još snažnija u ovu tešku borbu', započela je Kosor. Uslijedio je red spominjanja Franje Tuđmana, pa branitelja, pa pregovora s Europskom unijom...

'Žele nas ušutkati oni koji su 25. lipnja 1991. godine napustili sabornicu, oni koji su razoružali Teritorijalnu obranu, oni koji su pokušali zaustaviti pregovore s Europskom unijom!', objasnila je Kosor. Spomenula je i skoro potpisivanje pristupnog ugovora s EU-om, gdje će nastupiti s nalivperom koje joj je poklonio Sveti Otac. 'Jedva čekam sjesti s Angelom Merkl i s njom raspravljati o budućnosti Europske unije', ambiciozna je šefica HDZ-a.

Nakon govora ponovno je nastupio Kerum, 'zato što je zabranjeno trošiti lovu na pjevače', pa pustio glas uz Sanaderovu omiljenu 'Kome bi šumilo more moje sinje'. Kosor je ipak poželjela Karanovu 'Lipa si, lipa'

Može, šefice, jesmo se dogovorili da ću vas tako zvati? Ja jesam malo neobuzdan, ali poštujem hijerarhiju! Lipa si, lipaaaaaaa....'