NAPAD ISKRENOSTI

Kerum: Iden gledat sjednicu na TV, lakše mi je tako

29.04.2013 u 16:27

Bionic
Reading

Predzadnju godinu svoga mandata splitski gradonačelnik Željko Kerum ponovno je završio s minusom: kako je priznala šefica gradskih financija Ljiljana Vučetić, gradska blagajna je u 2012. godini službeno zabilježila gubitak od 38 milijuna kuna.... Nakon relativno kratkog boravka na Gradskom vijeću, Kerum je otišao. Rekao je kako sjednicu ide gledati na televiziji, jer mu je tako lakše

'Prihodi su bili oko 710 milijuna, a rashodi 748 milijuna kuna', priznala je Vučetić. U odnosu na planove s početka godine, splitski proračun manji je za oko 200 milijuna kuna – što je konstanta još od 2009. godine, kada je Kerum preuzeo vlast i blagajnu od preko milijardu kuna.

'U rebalansu je planirano 792 milijuna, dakle ni rebalans niste u stanju napraviti!', nezadovoljan je Luka Roguljić iz HDSSD-a. Uporno ga je zanimalo i što je s gotovo deset milijuna eura namjenskih sredstava za sanaciju odlagališta Karepovac, nestalih iz proračuna u Kerumovom mandatu. Nije dobio odgovor.

Usprkos besparici, splitski vijećnici još su jednom smanjili iznos komunalnog doprinosa za legalizaciju bespravnih objekata. Na sjednici se pojavio i gradonačelnik Kerum glavom i bradom pa se pobrinuo za to da bespravni graditelji koji su već uplatili doprinos – dobiju povrat dijela novca.

'Treba ljudima vratiti novac', naredio je Kerum. Nešto kasnije sam je sazvao prisutne novinare i pohvalio se tom odlukom, po kojoj će bespravni graditelji na području Splita plaćati manje od 40 posto doprinosa u odnosu na one koji su radili potpuno legalno.

'Svi su bili 'za', pa tko bi glasao protiv ove odluke kad dolaze izbori i kad očekuje glasove', šeretski će Kerum.

Upitali su ga novinari i gdje je novac za Karepovac pa se potpuno zbunio: najprije je kazao da novca jednostavno nema 'jer Karepovac nije neka firma', no na upozorenje da Splićani već godinama izdvajaju poseban iznos za sanaciju odlagališta otpada odgovorio je s 'ako plaćaju, valjda je na računu'. Nije, to je utvrdila Državna revizija, ali Keruma to i dalje ne brine. Najavio je da će u utorak, 'odma' iza Uskrsa', objaviti hoće li njegova Hrvatska građanska stranka izaći na izbore i s kojim kandidatima.

Sjednica splitskog Gradskog vijeća ponovno se održava gotovo tri mjeseca nakon posljednje, točno na isteku zakonskog roka, i vjerojatno će biti posljednja u ovom mandatu. Predsjednica Nevenka Bečić u dnevni red natrpala je čak 65 točaka pa će sve skupa trajati puna dva dana.


Počelo je mirno jer su SDP-ovci i HNS-ovci odlučili ne postavljati nikakva pitanja, no sve će se vjerojatno zahuktati kada na red dođu spomenici, omiljena splitska predizborna tema.

Zaiskrilo je na dodjeli koncesije za održavanje gradske javne rasvjete, a HDZ-ovci su primijetili da ju je dobila tvrtka koja nije imala najpovoljniju cijenu i zbog čega će Split u iduće četiri godine platiti oko milijun i pol kuna viška.

'U svom mandatu Željko Kerum nikada nije namještao, pogodovao i sudjelovao u nečasnim radnjama - može vas biti sram što govorite. Odlučite što hoćete, moji vijećnici neće glasati pa neka grad bude u mraku! Čekajte nove izbore, pobijedite, pa raspišite novi natječaj!', uzrujao se Kerum.

Ubrzo je napustio Gradsku vijećnicu, kazavši: 'Iden gledat sjednicu na televiziji. Lakše mi je tako'.