zeleno-lijevi blok

[VIDEO] Kekin i Benčić: Medved bi trebao dati ostavku, brigadiru Raosu nečastan otpust iz vojske

12.04.2022 u 14:46

Bionic
Reading

Saborske zastupnice Kluba zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin i Sandra Benčić poručile su u utorak kako očekuju da brigadir Matko Raos zbog izjava u Splitu bude nečasno otpušten iz vojske kao i da ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zbog političke odgovornosti podnese ostavku

"Mi iz Kluba zeleno-lijevog bloka očekujemo da brigadir Raos bude nečasno otpušten iz vojske i također očekujemo da ministar Medved, radi političke odgovornosti, podnese ostavku", rekla je Kekin na konferenciji za novinare na Markovu trgu.

Izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Matko Raos u nedjelju je u Splitu, prilikom obilježavanja 31. godišnjica osnutka IX. bojne HOS-a, rekao kako "ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941." Ministarstvo se ogradilo od te izjave te su poručili da je Raos bio poslan da bude izaslanik isključivo svojom nazočnošću te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća.

Kekin je kazala da se u Splitu otvoreno slavila NDH od koje se jasno nije ogradila Vlada, nadležni ministar Tomo Medved niti sam premijer Andrej Plenković. Podsjetila je kako Hrvatska u Ustavu ima zapisano da je utemeljena na antifašizmu i poručila da je sudjelovanje vlasti na takvom događaju protuustavno i protucivilizacijsko.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Od premijera traži da nedvosmisleno osudi fašističke simbole i ogradi se od pozdrava "Za dom spremni" te da prestane sjediti na dvije stolice - pristojnoj, europskoj i antifašističkoj te onoj domaćoj, gdje po potrebi za unutarstranačke interese i skretanje pažnje s korumpiranih ministara, povremeno slavi fašističke simbole.

"Vrijeme je da se Markov trg otvori za građane, a desne ekstremiste može potražiti u vlastitoj stranci. Dosta su mu blizu", poručila je Kekin.

Benčić: Paladinov rad svodi se na obranu vlastitog lika i djela

Osvrćući se na, kako je rekla, Plenkovićevu neefikasnu borbu protiv korupcije, Benčić je kazala da ministar graditeljstva Ivan Paladina od prvog dana puni naslovnice novina indicijama da je sudjelovao u mogućim kaznenim djelima koja spadaju pod gospodarski kriminal. Stoga, poručila je, cijeli njegov rad zadnja tri tjedna se, umjesto obnove, isključivo svodi na obranu "vlastitog lika i djela". Upitala se i gdje je tu odgovornost premijera koji ga je na tu funkciju i postavio.

Benčić je kazala i da je njihov zahtjev za raspuštanjem Sabora stavljen kao tek 88. točka dnevnog reda nove sjednice, a trebala bi biti prva.

Drži i kako Plenković ima izuzetno tolerantne koalicijske partnere jer, nakon svih afera ministara, sada moraju tolerirati i da premijer Plenković i njegovi ministri uime Vlade, kroz svoje izaslanike šalju poruke da je Hrvatska utemeljena na NDH. Stoga je, pozvala i sve koalicijske partnere HDZ-a da podrže njihove zahtjeve za raspuštanjem Sabora.

Na novinarski upit, Benčić je kazala da još očekuje reakciju predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca koja, smatra, treba biti oštra. To, dodala je, očekuje i od drugih HDZ-ovih koalicijskih partnera.