pandemija bukti

U KB Dubravi koja definitivno postaje isključivo covid bolnica u nedjelju je kratko nestalo struje i svi respiratori su se isključili

01.11.2020 u 21:54

Bionic
Reading

U bolnicama u Hrvatskoj je gotovo tisuću sto oboljelih, među njima je osamdeset i jedan pacijent na respiratoru. Najveći broj novooboljelih, više od 900, je u Zagrebu.

Svi naručeni pregledi ostalih bolesnika u KB Dubrava su otkazani. Situacija je ozbiljna jer je tek dvadesetak slobodnih kreveta, 11 respiratora. U nedjelju je u jednom treutku i nestalo struje.

'Krevete je lako nabaviti jer u roku dan ili dva možemo sagraditi bolnicu ove veličine od kontejnerskih blokova, to uopće nije upitno, ali upitno će biti tko će te ljude zbrinjavati', rekao je Silvio Bašić, predsjednik Upravnog vijeća KB-a Dubrava. HRT raspolaže dokumentom kojega je s današnjim datumom (1. studeni) potpisao ministar zdravstva Vili Beroš i iz kojeg je jasno da KB Dubrava postaje bolnica za covid pacijente o čemu se pričalo proteklih dana. Ne-covid pacijenti se moraju zbrinuti u ostalim zagrebačkim bolnicama.

U međuvremenu Odjel s respiratorima u KB Dubrava u jednome je trenuku u nedjelju ostao bez struje i respiratore se moralo pogoniti mehanički, ručno, javljaju 24 sata.

Informaciju je potvrdio predsjednik upravnog vijeća bolnice Silvio Bašić.

Ministar Vili Beroš je osobno, kazao je, s Elektrom sređivao da u bolnicu što prije dođu vanjski električari.

'Moje informacije su da je nestalo struje jer je iskočila sklopka, koliko shvaćam nastao je kratki spoj. Agregati se nisu palili zato što je nestao samo jedan mali strujni krug. Odmah su se ljudi snašli i spojili. Respiratori su ostali u jednom trenu bez struje, nisam sto posto siguran, ali tako su mi rekli da je, ali su odmah s produženim kablom spojili, i to je proradilo', rekao je Bašić za 24 sata.

Ručno ventiliranje je uobičajeni postupak, nastavio je, ventilira se ručno pacijente i kad ih se zbog neke pretrage mora maknuti s respiratora. Ne zna koliko je dugo prekid struje trajao.

'Meni je bilo važno da nitko nije bio ugrožen. Oni su se snašli, a onda su došli električari', naveo je Bašić.