VAŽAN POSAO (NAD)BISKUPA

Katolička crkva počinje istraživati zločine komunističkog režima

29.01.2012 u 15:44

Bionic
Reading

Biskupi su se složili s prijedlogom znanstvenog skupa u travnju ove godine, kao i s prijedlogom da se u svakoj nad/biskupiji osnuje posebno povjerenstvo koje će inicirati i koordinirati rad u župama, gdje će se istražiti komunistički zločini. Naglašeno je da na simpoziju treba jasno istaknuti pojam kršćanskog mučeništva, a uz referat o represiji komunističkog sustava poslije rata, istaknuta je potreba da se posebno obradi represija prema crkvenim ustanovama i pojedincima, javlja IKA

U prostorijama zgrade Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, pod predsjedanjem gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića, u srijedu, 25. siječnja, održana je u treća sjednica Komisije HBK za hrvatski martirologij. Uži odbor izradio je prijedlog znanstvenog skupa i dostavio ostalim članovima. Prijedlog je dostavljen objema biskupskim konferencijama (HBK i BK BiH).

Dva dana prije sjednice održana je Izvanredna sjednica HBK na kojoj je predsjednik podnio izvješće o dosadašnjem radu Komisije i o programu za budućnost. Biskupi su se složili s prijedlogom znanstvenog skupa u travnju ove godine, kao i s prijedlogom da se u svakoj nad/biskupiji osnuje posebno povjerenstvo koje će inicirati i koordinirati rad u župama. Detaljno izvješće predsjednik će podnijeti na zajedničkom zasjedanju HBK i BK BiH koje će se održati 30. i 31. siječnja u Sarajevu.

Naglašeno je da na simpoziju treba jasno istaknuti pojam kršćanskog mučeništva. Uz referat o represiji komunističkog sustava poslije rata, istaknuta je potreba da se posebno obradi represija prema crkvenim ustanovama i pojedincima. Budući da je riječ o zločinima komunističkog režima, Komisija je većinom glasova odlučila da se simpozij neće izravno baviti zločinima velikosrpske (četničke) i jugoslavenske orijentacije, iako je jasno, kako su s pravom neki isticali, da je među njima i komunistima postojala nekada manja, nekada veća suradnja.

I dalje se ostaje pri tome da se znanstveni skup održi u prostorijama HBK da se istakne crkvena inicijativa, a druge ustanove mogu biti suorganizatori. Ponovno je naglašeno da simpozij treba staviti naglasak na mučeništvu i (nevinoj) žrtvi, a ne na okrutnosti mučitelja i nalogodavaca. Time bi se čistila naša memorija od svake mržnje i neprijateljstva, a u sjećanje bi se ugrađivale prave vrijednosti. Tu se od Crkve očekuje snažan poticaj i pomoć da se počne s isticanjem onoga što nam pomaže za postavljanje temelja boljoj budućnosti. A to je do sada uglavnom gurano na margine i prepuštano zaboravu, smatraju članovi Komisije koja će predložiti svim nad/biskupijama da se organiziraju istraživanja na terenu.

To znači da bi u svakoj nad/biskupiji trebalo osnovati nad/biskupijsku komisiju (povjerenstvo) ili bar naći kontakt osobu koja će imati vezu s Komisijom, koja će imati svoju centralu u Gospiću. Predloženo je da službeni naziv bude Komisija HBK i BH BiH za hrvatski martirologij.