Državni tajnik

'Je li vozač koji završi prometnu školu nedostojan da završi u policiji?'

03.04.2019 u 16:34

Bionic
Reading

Državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) Žarko Katić istaknuo je u srijedu kako se davanjem otpremnina broj policajaca koji odlaze u mirovnu znatno povećao, pa ih je lani otišlo oko 600

Godinama je taj broj bio 250 do 300, lani je u mirovnu otišlo oko 600 policajaca, pa je brojka od 750 novih službenika nužna da se popune sve praznine koje nastaju odlaskom policajaca iz službe, rekao je Katić na kraju saborske rasprave o izmjenama Zakona o policiji.

Potvrdio je kako je broj kandidata za tečaj policajca sa srednjom spremom nešto manji nego nekada, ali još uvijek nije tako mali. Lani je za 750 mjesta bilo dvije tisuće kandidata, u prvih mjesec dana ove godine, od kad je otvoren rok za prijave, prijavilo ih se 369, a prijave su moguće još tri mjeseca, pa očekujemo da ćemo i ove godine dobiti dovoljan broj kvalitetnih kandidata i da ćemo popuniti 750 mjesta za koje procjenjujemo da nam trebaju, rekao je Katić.

Složio se da treba povećati plaće i poboljšati uvjete rada policajaca, te istaknuo da su visoko na listi Vladinih prioriteta. Teško ih je u jednom trenutku povećati, Vlada i MUP će, u okviru svojih ovlasti, raditi da se povećaju, obećao je.

Ustrajao je da smanjenje uvjeta za ulazak u policijsku službu, školovanja sa četiri na tri godine, nije degradacija službe. Je li vozač koji završi prometnu školu nedostojan da završi u policiji, mislim da nije, nije ni pekar, ni vodoinstalater, svi prolaze prilično rigorozne provjere, ako ih prođu mogu biti jako dobri policajci, poručio je Katić.