'zaštitna sila'

Pao dogovor: Katar će djelovati kao američki diplomatski predstavnik u Afganistanu

12.11.2021 u 15:41

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države i Katar složili su se da će Katar zastupati diplomatske interese SAD-a u Afganistanu, rekao je visoki američki dužnosnik za Reuters, što je važan signal potencijalnog izravnog angažmana između Washingtona i Kabula u budućnosti nakon dva desetljeća rata

Katar će u petak potpisati sporazum sa SAD-om o preuzimanju uloge 'zaštitne sile' američkih interesa kako bi se olakšala svaka formalna komunikacija između Washingtona i talibanske vlade u Afganistanu, koju Sjedinjene Države ne priznaju, objavio je Reuters pozivajući se na visoke neimenovane izbore.

Taj potez dolazi u trenutku u kojem se SAD i druge zapadne zemlje nastoje odlučiti kako se postaviti prema talibanima nakon što je ta skupina zauzela Afganistan u munjevitoj ofenzivi u kolovozu ove godine, dok su se snage predvođene SAD-om povlačile nakon dva desetljeća rata.

Mnoge zemlje, uključujući SAD i europske države, oklijevaju službeno priznati talibane te ne odustaju od obećanja o političkoj i etničkoj uključenosti, odnosno da neće bez političkih prava ostaviti žene i manjine.

Američki državni tajnik Antony Blinken najavit će sporazum sa svojim katarskim kolegom Mohamedom bin Abdulrahmanom al Thanijem na konferenciji za novinare nakon njihova sastanka u petak.

Prema dogovoru, koji će stupiti na snagu 31. prosinca, Katar će određeno osoblje iz svog veleposlanstva u Afganistanu posvetiti američkom odjelu i blisko će surađivati ​​s američkim State Departmentom i američkom misijom u Dohi.

  • +3
Afganistanci pokušavaju napustiti zemlju preko zračne luke u Kabulu / Ilustrativna galerija Izvor: EPA / Autor: STRINGER

Američki dužnosnik rekao je da će Sjedinjene Države također nastaviti svoj angažman s talibanima kroz glavni grad Katara, Dohu, u kojoj talibani godinama imaju politički ured.

'Kao naša zaštitna sila, Katar će pomoći Sjedinjenim Državama u pružanju ograničenih konzularnih usluga našim građanima i zaštiti američkih interesa u Afganistanu', rekao je visoki dužnosnik State Departmenta.

Američki odjel za interese djelovat će iz određenih objekata u kompleksu u Kabulu koje je koristilo američko veleposlanstvo prije obustave operacija, rekao je dužnosnik State Departmenta, dodajući da će Katar nadzirati imovinu u kompleksu i provoditi sigurnosne patrole.

U zasebnom sporazumu Katar će nastaviti privremeno primati do 8000 rizičnih Afganistanaca koji su podnijeli zahtjev za posebne imigrantske vize i članove njihovih obitelji, rekao je američki dužnosnik.

Dva desetljeća duga američka okupacija Afganistana kulminirala je na brzinu organiziranim zračnim mostom u kolovozu, u kojem je više od 124.000 civila, uključujući Amerikance, Afganistance i druge, evakuirano nakon što su talibani preuzeli vlast. Ali tisuće Afganistanaca, saveznika SAD-a koji su u opasnosti od progona talibana, ostavljene su u toj zemlji.