VIRUS NE MIRUJE

[KARTA] Raste broj zemalja koje nas stavljaju na crvenu listu: Kako stojimo na europskom semaforu?

28.08.2020 u 16:22

Bionic
Reading

Već od 1. rujna povećat će se broj država koje će staviti Hrvatsku na crvenu listu zbog situacije s koronavirusom. Brojke se danima ne smanjuju, pa se može očekivati da će se u sljedećih tjedan do dva broj 'zelenih država' smanjivati

Već od 1. rujna Hrvatska će se, prema najavama, naći na crvenoj listi Slovačke i Mađarske. Drugim riječima, za ulazak u te države trebat će negativan PCR test ili će oni koji dolaze morati u samoizolaciju od 14 dana.

Na crvenu listu već su nas stavili nama najbliže države kao što su Slovenija, Srbija, Austrija i Italija te samim time i Vatikan i San Marino. Prije nekoliko dana na crvenu listu stavio nas je Cipar. Proglasili su nas zemljom visokog rizika i iz Hrvatske se na Cipar može doći samo u posebnim okolnostima, a uz to treba imati negativan PCR test te proći 14-dnevnu samoizolaciju.

Na crvenu listu stavile su nas i baltičke države - Estonija, Latvija i Litva. U slučaju Estonije potreban je negativan PCR test, a nakon toga se barem sedam dana treba izbjegavati kontakte. Latvija propisuje obaveznu 14-dnevnu samoizolaciju, pa i u slučaju negativnog testa. Oni koji pak dolaze u Litvu iz Hrvatske također su obavezni ići u 14-dnevnu izolaciju te se moraju testirati.

Crvenom bojom obilježile su nas i Norveška i Finska, ali i otočne države poput Islanda, Irske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Za ulazak u Rusiju potreban je PCR test. U slučaju da bude pozitivan, osoba će završiti u samoizolaciji dok se ne oporavi i ne dobije negativan rezultat.

U slučaju Gruzije mora se ići u 14-dnevnu karantenu koju sami plaćate. Radi se o posebnom, za tu svrhu izgrađenom hotelu u kojem ćete morati provesti 14 dana i na kraju imati negativan test.

Na crvenoj listi smo i u slučaju Kazahstana i Moldavije.

Djelomično se nalazimo i na crvenoj listi Njemačke i Belgije. Točnije, na crvenoj listi u te dvije države nalaze se Splitsko-dalmatinska te Šibensko-kninska županija. Po povratku iz te dvije županije morate se testirati te biti u izolaciji sve dok ne dobijete nalaz.

<<<Sve više europskih država uvodi restrikcije za Hrvatsku. Provjerili smo koje su nam zemlje već zatvorile granice, a koje to planiraju učiniti>>>

Na narančastu listu stavile su nas dvije države - Danska i Nizozemska. U slučaju Nizozemske svima koji dolaze iz Hrvatske preporučuje se samoizolacija od 14 dana, ali nije obavezna. Što se pak tiče Danske, od 29. kolovoza u ponoć će za ulazak u Dansku Hrvati, ali i državljani drugih 'karantenskih' zemalja, poput Belgije, Francuske, Rumunjske ili Španjolske, trebati navesti razlog svog posjeta. Za svoje državljane preporučuju 14-dnevnu samoizolaciju po povratku iz Hrvatske te karantenu.

Rijeka: Velik broj turista čeka u redu kako bi se testirali na koronavirus Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Na zelenoj listi još nas uvijek drže Albanija, Andora, Bjelorusija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Češka, Francuska, Grčka, Kosovo, Lihtenštajn, Luksemburg, Malta, Monako, Poljska, Portugal, Rumunjska, Sjeverna Makedonija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Turska te Ukrajina. Međutim od 2. rujna Poljska će zabraniti letove iz 46 zemalja, a među pogođenima nalazi se i Hrvatska.