NISAM JA, ONI SU

Karamarko više ne želi biti u istom košu s Vladom?

09.03.2011 u 14:49

Bionic
Reading

'Razmislimo zašto se događaju stvari poput Purde, Vesne Bosanac i Jovana Divjaka sada kada bismo mogli završiti pregovore s Europskom unijom', zapitao se Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova, sumnjajući kako postoji namjera da se uspori ulazak u EU ili da se to pak dogodi u paketu sa Srbijom. No u paketu s ostatkom Vlade tj. u istom košu, čini se, Karamarko sve manje želi biti

Kao gost na današnjem okruglom stolu u Novinarskom domu pod nazivom 'Odnos hrvatskih politički elita prema braniteljima od 1991. do 2011. godine' ministar je iznio niz zanimljivih teza. No bilo je očito da je umoran od stalnih prozivki koje nemaju veze s njim niti s MUP-om.

Jaz između Karamarka i ostatka Vlade

'Policija je, kada je doznala za ljude na crvenoj tjeralici Interpola, izvijestila DORH i Ministarstvo pravosuđa. Mi smo učinili sve što smo mogli', rekao je Karamarko komentirajući slučaj Purda.


Nekoliko se puta tijekom svog izlaganja pokušao ograditi od rada ostalih ministarstava Vlade kojoj pripada dolijevajući tako vodu na mlin sve glasnijem mišljenju kako se u posljednje vrijeme odmaknuo od premijerke te kako bi upravo on trebao biti jedan od vođa tzv. nove desnice.

Pritom je otvoreno Karamarko rekao kako pravosuđe nije dobro odradilo svoj dio posla, očito aludirajući na ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića te glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Nakon što je Karamarka jedan od branitelja iz publike pitao o kojoj to Vladi i ministarstvima on govori, o 'mađarskim, srpskim ili neke druge države', ministar je postavio pitanje: 'Očekujete li da kažem da sve funkcionira? Sustav radi u našem dijelu. Molim da tu budemo precizni, nemojmo sve trpati u isti koš', rekao je ministar, koji očito nikako ne želi biti u istom košu s ostatkom Vlade.

Igra li se Srbija regionalnog suca?

Ministar unutarnjih poslova spomenuo je kako Srbija ima namjeru revidirati najnoviju povijest. 'Razmislimo zašto se događaju stvari poput Purde, Vesne Bosanac i Jovana Divjaka sada kada bismo mogli završiti pregovore s Europskom unijom', pita se. No dodao je da će pokušaj srpskog rata nakon rata koji je koncipiran u navodnom drugom Memorandumu SANU-a pasti u vodu te da će Hrvatska biti balkon nad Balkanom.

Najavio je i moguće pravno rješenje problema tjeralica na koje Srbija stavlja strane državljane, kao što je to u slučaju Purda. Naime, odnedavno to nije moguće ako država o čijem je građaninu riječ ne da suglasnost za raspisivanjem tjeralice. To se nije moglo odnositi na Purdu koji je na crvenu Interpolovu tjeralicu stavljen 2007, prije te odluke. Karamarko najavljuje kako će tražiti da se sva buduća postupanja ravnaju prema tome tj. da Hrvatska Srbiji odobri stavljanje svog državljana tjeralicu.

No s obzirom da se slučaj sličan Purdinom dogodio i u BiH kada je uhićen general Armije BiH Jovan Divjak, Karamarko najavljuje suradnju dviju država.

'Bit će inicijative i zajedničkih akcija s BiH jer je Srbija počela figurirati kako regionalna pravosudna sila, što nije dobro', zaključio je ministar te dodao da moramo utjecati na 'devijantnu politiku koja se kotrlja prema Hrvatskoj'.