KOD JADRANKE KOSOR

Karamarko: Policija riješila najteža kaznena djela

29.09.2009 u 15:35

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor izrazila je danas, u povodu Dana policije, zadovoljstvo radom MUP-a i naglasila da hrvatska policija ima apsolutnu i potpunu potporu Hrvatske vlade u borbi protiv svih vrsta kriminala, mita i korupcije

ZAGREB - "Apsolutna i puna potpora bez ostatka. Na tom poslu smo zajedno. Mislim da govorim u ime svih kad kažem da je borba protiv mita i korupcije borba za slobodu svakog građanina", poručila je Kosor u Vladi na susretu s izaslanstvom policije u povodu Dana policije i dana njihova zaštitnika, Sv. Mihovila.

Uputivši zahvalu policajcima na dosadašnjem predanom radu, Kosor im je poručila da će imati njenu apsolutnu i punu potporu u borbi protiv svih zala s kojima se susreću.

Želim da vas građani doživljavaju kao prijatelje, one na koje se može osloniti, ali i da vas organizirani kriminal i oni koji su podložni mitu i korupciji dožive kao veliku opasnost, poručila im je Kosor.

Uputila je zahvalu i prisjetila se svih policajaca koji su svoje živote dali u Domovinskome ratu, od prvog poginulog redarstvenika Josipa Jovića, kao i svih policajaca koji su izgubili život u obavljanju svog posla.

Pohvalila je policiju za njezinu borbu protiv svih oblika nasilja, posebice onog u obitelji i nad ženama, navevši kako su se istaknuli u provedbi svih nacionalnih dokumenta o borbi protiv nasilja, pa tako vrlo uspješno provode Protokol o postupanju prilikom nasilja u obitelji. "Molim vas i tražim da budete posebice odlučni u zaštiti žena žrtava nasilja zato što to nije samo obiteljski, već i problem cijelog društva", rekla je Kosor.

Pohvalu je uputila i zbog smanjenog broja poginulih i unesrećenih u prometu, a pozvala je policajce da i dalje budu ustrajni u borbi protiv nasilja među mladima.

Zahvalivši na čestitkama, ministar Tomislav Karamarko naglasio je da je stalna borba policijskih djelatnika u proteklih 19 godina imala "visoku cijenu", te naveo da su u Domovinskome ratu poginula 733 policijska službenika, da ih je preko 3600 ranjeno, a još 36 ih se vodi kao nestale. "Nakon Domovinskog rata 13 ih je smrtno stradalo, više od 80 ih je izloženo pokušaju ubojstva, a 113 ih je teže ozlijeđeno", upozorio je Karamarko i naglasio kako i nedavna tragična smrt mladog policajca Ivana Grbavca u Sesvetama "ostaju trajan zalog i opomena".

Ministar je hrvatskim građanima poručio da "je policija spremna odgovoriti svim izazovima i zahtjevima vremena" i predana suprotstaviti se svim oblicima kriminaliteta.

"Sa zadovoljstvom možemo kazati da je Hrvatska sigurna zemlja", rekao je Karamarko i naveo da je policija u proteklih godinu dana riješila sva najteža kaznena djela, od kojih su neka, kako je rekao, poljuljala vjeru građana u sigurnost države i pravnu državu.

"Cijelu ovu godinu bilježimo osjetan pad kriminaliteta, a ove godine imamo i 100 osoba manje poginulih u prometnim nezgodama u odnosu na isto razdoblje iz prošle godine", naveo je.