KAVA NA ZADARSKOM FORUMU

Karamarko: Pobijedit ćemo i ovako i onako, ne treba mi Gotovinin support

21.08.2015 u 12:42

  • +2

Ante Gotovina popio kavu s Karamarkom, Kalmetom i Dilberom

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Bionic
Reading

Veselo se društvo okupilo na zadarskom Forumu ovoga prijepodneva – umirovljeni general Ante Gotovina i njegov kum Željko Dilber te zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko

Uz šalicu kave i čašicu razgovora, na zadarskom se Forumu jutros oko 11 sati okupilo četveročlano društvo, sudeći prema fotografijama, u vrlo veselom raspoloženju, u sastavu: umirovljeni general Ante Gotovina, njegov kum Željko Dilber, ujedno predsjednik HDZ-ova Odbora za branitelje, te zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta iz redova HDZ-a i naposljetku sam šef HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je s Gotovinom prošetao nakon kave Zadrom, koji se nalazi u devetoj izbornoj zajednici i u kojoj bi Karamarko, kako su pisali mediji, trebao biti nositelj liste na izborima umjesto Kalmete.

Karamarko bi, naime, trebao biti prvi na listi HDZ-a u jedinici koja obuhvaća Zadarsku, Šibensko-kninsku i sjeverni dio Splitsko dalmatinske županije, u kojoj je HDZ uvijek jako dobro prolazio. Njegova povezanost s ovim krajem leži i u tome da je rođen u Zadru, a veći dio djetinjstva proveo je u mjestu Kruševo kod Obrovca gdje je i pohađao osnovnu školu.

Gotovina je rado viđen gost i magnet za dobivanje biračkih simpatija, a iako se nastoji držati dalje od politike, u posljednjih godinu dana osim s Karamarkom, susreo se i družio i s Kolindom Grabar Kitarović te Zoranom Milanovićem.

Tko se i zašto bavi politikom, a tko tunama?

U HDZ-u tportal doznaje da današnji susret nije bio posebno planiran iako su Karamarko i Gotovina tijekom prijašnjih susretanja, pogotovo tijekom nedavne proslave 20. obljetnice Oluje u Kninu, izražavali želju za razgovorom, ali se tek sad pojavilo slobodno vrijeme za druženje.

'Tomislav je rijetko u Zadru i nažalost ga rijetko vidim u Zadru i našao sam ga danas i rekao – idemo popiti kavu zajedno. On je na odmoru, ja radim, naravno', kazao je novinarima, koji su ih okružili ne bi li doznali o čemu je četverac ćakulao uz kavu, odlično raspoloženi Gotovina uz smijeh, a upitan što su bile teme razgovora, odvratio je jednako razdragano praćen Karamarkovim zadovoljnim klimanjem glave: 'Život. Rad. Lijepo vrijeme. Zdravlje.'

A politika? – dobacili su novinari. 'Ma neee politika', namrštio se Gotovina pa ipak dobre volje dodao: 'Šta politika? Pa ne na odmoru'.

A o tunama? – uporni su bili novinari. 'Ah', uzdahnuo je, ali nekako blaženo, Gotovina: ' O tunama mislim svaki dan, 24 sata na dan'.

Upitan je li ovo vid podrške Karamarkovom HDZ-u s obzriom na skorašnju kampanju za parlamentarne izbore, Gotovina je ponovio: 'Ne bavim se politikom. Svi mi, pa i vi ćete reći tko će biti, svaki od nas'.

Između mora i kopna našli se na obali

Da nije riječ o kampanji, ustvrdio je novinarima i Karamarko: 'Nije kampanja, rekao je gospodin general da sam na odmoru, evo, do sutra, pa idem natrag u Zagreb. Ja sam inače u svom rodnom gradu, uvijek volim tu doći, imam tu prijatelje i što kažem za Antu – dogovaramo se dugo da se nađemo na nekoj kavici, a on je stalno na moru, ja stalno na kopnu, pa evo našli smo se na obali i to je dobro'.

'Mislim da ćemo se češće viđati i molim vas da odmah otklonimo tu mogućnost – ne radi se o politici, ne radi se o podršci. Ja sam rekao da su naši generali nadstranačka priča, nadstranačka dimenzija i kategorija i pustimo da to i dalje budu. Čovjek se bavi biznisom, ja to jako cijenim, on vam to nije htio reći istinu – dao mi je malu poduku o tunama, uzgoju tuna, bilo mi je jako korisno i nadam se da ćemo nastaviti drugi put', kazao je Karamarko.

Upitan je li ovo ipak svojevrstan support – podrška Gotovine njemu i HDZ-u, odvratio je: 'Nemojmo to tako gledati, mi ćemo pobijediti tako i tako, nama ne treba support od gospodina Gotovine na način da mi njega petljamo u politiku, rekli smo što je on i pustimo da to i dalje bude. Cijeni ga narod, cijeni ga HDZ, cijene ga ostale stranke što mi je drago vidjeti i primijetiti i prema tome neka bude ono što je', zaključio je Karamarko, koji je, podsjetimo, kao šef tajne službe aktivno sudjelovao u izručenju Gotovine.

Međutim, valja podsjetiti i da je Željko Dilber kao svojevrsni Gotovinin glasnogovornik za vrijeme unutarstranačke predsjedničke kampanje o Karamarkovoj ulozi u Gotovininu uhićenju rekao: 'Siguran sam da će se svačija uloga u tome jednog dana rasvijetliti. HDZ-u je potrebna korjenita promjena i smatram da je Karamarko čovjek koji taj posao može uspješno odraditi.'

Gotovina se politike, kako uvijek i sam ističe, kloni, a Dilber se nakon Karamarkove pobjede uključio u Županijski odbor HDZ-a te je predsjednik HDZ-ova Odbora za branitelje.