POLICIJA SE PRAVDA

Karamarko pere ruke od Sanaderova bijega

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko danas je odbacio optužbe da je policija odgovorna za činjenicu da je Ivo Sanader pobjegao iz zemlje. Podsjetimo, vijest o zahtjevu za ukidanjem zastupničkog imuniteta u medijima je odjeknula kao bomba danas u 10 ujutro

'Ne osjećam se odgovornim za bijeg Sanadera jer ne znam koja bi bila zakonska podloga za postupanje prema Sanaderu u momentu kada za njega nije raspisan ni pritvor, nego se samo traži skidanje imuniteta, što za policiju u 11.10 sati ne znači ništa', rekao je danas ministar policije Tomislav Karamarko, upitan kako komentira izjavu predsjednika Ive Josipovića u kojoj ga je prozvao glavnim krivcem za Sanaderov bijeg.

Na pitanje je li odgovoran DORH jer nije sve radnje obavio na vrijeme, Karamarko je rekao da ne želi ulaziti u takvu analizu, ali da sada očekuje od istražnog suca Županijskog suda da raspiše tjeralicu za Sanaderom.

Karamarko izbjegava Sabor?

Prije nego što je u Saboru nastao kaos, zastupnici su se uredno pripremali za raspravu o Izvještaju ministra unutarnjih poslova o obavljanju policijskih poslova u prošloj godini. Međutim, iako se s tom točkom trebalo početi u 15 sati nakon pauze, ona je misteriozno preskočena. Činjenica da su se istovremeno u Saboru od strane oporbe počela postavljati pitanja o odgovornosti policije i ministra Karamarka u bijegu Sanadera, vjerojatno se sasvim slučajno poklopila s preskakanjem rasprave na temu policijskih poslova.

'U momentu kada je Sanader otišao, on je bio slobodan građanin. Da smo ga zaustavili i priveli, vi biste pitali na osnovi koje zakonske podloge smo to učinili, pa biste me pitali osjećam li se odgovornim zbog toga', objašnjavao je Karamarko i rekao da uvijek postupaju isključivo po slovu zakona.

Karamarko tvrdi da je inače suradnja DORH-a i policije jako dobra: 'Završavamo krucijalne slučajeve i mislim da će se radnje i dalje događati.'

Podsjetimo, Ivo Sanader pobjegao je iz Hrvatske, što je u razgovoru za tportal potvrdio glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec. Kad smo ga pitali kako je Sanader pobjegao, Borovec je naglasio da MUP nije imao nikakav nalog za uhićenje ili zadržavanje Ive Sanadera. Zato mu nije ni spriječen prelazak granice oko 11.10 na hrvatsko-slovenskom prijelazu Bregana, dakle u vrijeme kad u policiju, prema riječima ministra Karamarka, još nije došao uhidbeni nalog.

U crnoj Opel Vectri zagrebačkih registarskih oznaka Ivo Sanader jutros je napustio svoj dom u Kozarčevoj ulici u 10.45.

Okupljeni fotoreporteri uspjeli su ga snimiti samo sleđa.

Nekoliko puta smo ga pokušali dobiti na njegov privatni mobitel, no isključio ga je.

Inače, zakon koji je problematiziran i prije dvije godine i koji je omogućio bijeg Branimira Glavaša, do danas nije promijenjen i Sanaderov odlazak iz zemlje ne može se smatrati protuzakonitim jer mu imunitet nije bio skinut do trenutka kada je izlazio iz zemlje. Čak i da nije imao imunitet, mogao je izaći iz zemlje jer uhidbeni nalog nije stigao do trenutka njegova prelaska. Uhidbeni nalog za Sanadera uostalom i može biti poslan tek nakon što mu se skine imunitet. Tom dvojbenom odredbom naši su se političari imali vremena pozabaviti nakon neugodnog iskustva i Glavaševog bijega pred pravdom ali, kao što vidimo, nisu učili na vlastitim pogreškama.

'Moramo postupati zakonito'

Policija se popodne javnosti obratila priopćenjem u kojem još jednom peru ruke od bijega Ive Sanadera.

MUP tako podsjeća da je Ivo Sanader jutros u 11,10 sati preko graničnog prijelaza Bregana izašao iz Republike Hrvatske, te kako tom trenutku policija nije imala nikakav zakonski osnov da se dr. Sanaderu ograniče prava zagarantirana imunitetom kao i da mu se zabrani izlazak iz zemlje.

Da je kojim slučajem dr. Ivo Sanader u tom trenutku bio zadružan od strane policije radilo bi se o protupravnom lišenju slobode što predstavlja kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, tvrde u MUP-u.

Policija napominje da surađuje te je u stalnoj koordinaciji s USKOK-om i da će iskoristiti svaki zakonski instrument, pa i raspisivanje međunarodne tjeralice, za osiguranje nazočnosti okrivljenika u kaznenom postupku.

Zakonitost rada policije jedno je od temeljnih načela te nije opravdano očekivati da će policija u određenim situacijama postupati protivno zakonskim odredbama, zaključuje se u priopćenju MUP-a.