Plinacro i HROTE

Mrak Taritaš o aferi s plinom: Nitko ništa nije znao i svatko je radio svoj dio posla

11.07.2023 u 16:10

Bionic
Reading

Potpredsjednica saborskog Odbora za gospodarstvo Anka Mrka Taritaš (GLAS) izjavila je u utorak novinarima da je uoči najavljene tematske sjednice Odbora na temu plinske afere dobila izvješća Plinacroa i HROTE-a u kojima piše da je svatko radio svoj dio posla

„Ne znam je li mi draže što smo dobili mišljenje ili što nismo dobili mišljenje jer u njima piše da je svatko radio svoj dio posla”, kazala je Mrak Taritaš, koja je inicirala sazivanje tematske sjednice Odbora na temu 'plinske afere', a koja će se održati u četvrtak.

„Plinacro kad ima problema u mreži obavještava HROTE, HROTE kaže da oni imaju aplikaciju koja - kada je problem u mrežu, ili pozitivno ili negativno - radi se prodaja plina koji je u mreži i on je to napravio bez da kaže kada, što i kako”, izjavila je Mrak Taritaš u Saboru.

Dodala je da je HROTE također rekao kako je 9. lipnja o anomalijama obavijestio HERA-u, a 29. lipnja i HERA-u i nadležno ministarstvo.

"Meni ovo liči na priču - nitko ništa nije znao i svatko je radio svoj dio posla", rekla je Mrak Taritaš, dodavši kako se pita čemu služe sva ta tijela.

"Najbolje bi bilo da imamo  umjetnu inteligenciju i da ona upravlja svime jer bi ona anomalije isti čas vidjela i možda obustavila sustav”, zaključila je.

Na tematsku sjednica na temu : "Izvješće o problematici kupnje i prodaje plina prema uredbi o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije” pozvani su predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske elektroprivrede , PLINACRO-a , Hrvatske energetske regulatorne agencije i Hrvatskog operatora tržišta energije.

Oni moraju poslati svoje predstavnike, poručila je Mrak Taritaš.