NOVA ŽALBA

Kapetana Dragana 'spašava' odvjetnik talibana

28.11.2012 u 17:26

Bionic
Reading

Odvjetnici Dragana Vasiljkovića zloglasnog pod imenom kapetan Dragan uložili su priziv na odluku o izručenju Hrvatskoj tvrdeći da je službenoj Canberri bilo potrebno previše vremena za izručenje, kao i da mu se ne može garantirati sigurnost u slučaju izručenja

Ministar unutrašnjih poslova Jason Clare odobrio je izručenje Hrvatskoj dvije godine nakon što je to dopustio australski Vrhovni sud. Zahtjev za oslobađanjem Dragana Vasiljkovića uložen je u utorak na Federalnom sudu, a saslušanje je zakazano za 8. veljače.

Vasiljković koji je australski državljanin nalazi se u pritvoru, s kraćim prekidom, već sedam godina što je razlog što se njegova slučaja prihvatila i tamošnja odvjetnička zvijezda Dan Mori koji je zastupao pred sudom i Davida Hicksa, takozvanog australskog talibana.

Hicks je zarobljen u Afganistanu 2001. i u Guantanamu je proveo pet godina prije no što je postao prvom osobom koju je osudio posebni vojni sud za ratne zločine za neameričke državljane, koji je uspostavila administracija predsjednika Georga W. Busha.

Mori je kazao da se slučaja prihvatio kada je čuo da australski državljanin leži u zatvoru više od sedam godina na osnovi zahtjeva jedne zemlje. Osim njega pred sudom kapetana Dragana zastupa još nekoliko poznatih odvjetničkih imena.

Žalba njegovog odvjetničkog tima se temelji na činjenici da je australska vlada potrošila previše vremena odlučujući o izručenje i time narušila okrivljenikovo pravo da odluka bude donesena u razumnom roku. Vasiljkovićevi odvjetnici također tvrde da vlada nije dobila od Hrvatske adekvatna jamstva da optuženi neće biti predmetom torture nakon izručenja, piše The Australian.

Prije nešto manje od dva tjedna, ministar unutrašnjih poslova Jason Clare dao je zeleno svjetlo za izručenje Vasiljkovića Hrvatskoj. Njegov glasnogovornik je brzo odbacio kritike Vasiljkovićevih odvjetnika rekavši da je ministar donio odluku o izručenju nakon što je pažljivo odvagnuo razloge za i protiv. Australija nikad nikoga nikome nije izručila zbog ratnih zločina.