žalbeni postupak

Kapetan Dragan preko video linka Vrhovnom sudu: Osuđen sam na osnovu rekla-kazala

12.06.2018 u 17:48

Bionic
Reading

Pred Vrhovnih sudom u utorak održano je ročište povodom žalbe Dragana Vasiljkovića, poznatog i kao kapetan Dragan, na presudu od 15 godina zatvora zbog uloge u počinjenju ratnih zločina nad hrvatskim civilima i vojnicima tijekom Domovinskog rata

Vijeće Vrhovnog suda razmotrilo je i žalbu tužitelja na visinu kazne i oslobađajuće dijelove presude, a objavljivanje presude očekuje se za tridesetak dana, kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) jedan od Vasiljkovićevih branitelja, osječki odvjetnik Tomislav Filaković.

Filaković je istaknuo da su u žalbi upozorili da je 20 svjedoka tijekom postupka bilo ispitano suprotno odredbama Zakona o kaznenom postupku, a da neki svjedoci uopće nisu ispitani, već su njihovi iskazi pročitani u zapisnik i na njima se temeljila presuda.

'Osim toga, ukazali smo na ogromne proturječnosti između iskaza svjedoka i isprava koje svjedoče o istim činjenicama, naveo je Filaković.

Novost u ovom postupku bila je da se Vasiljković iz splitskog zatvora Bilice gdje služi 15-godišnju kaznu video linkom obratio sudskom vijeću koje odlučuje o žalbama u njegovom slučaju.

U desetominutnom izlaganju Vasiljković je naveo da se u pritvoru nalazi već punih 12 godina, a da je osuđen ne na osnovu činjenica, već iskaza 'rekla-kazala'.

"Osuđen sam na osnovu rekla-kazala, bez i jednog valjanog materijalnog dokaza. Istovremeno, kada sam izručivan iz Australije rečeno mi je da ću odgovarati samo za tri kaznena djela koja su navedena u zahtevu za ekstradiciju, a ispostavilo se da sam odgovarao za ukupno pet. Na taj način je grubo povrijeđeno načelo 'specijaliteta' kojim je nemoguće da mi se sudi i za djela koja nisu navedena u zahtjevu za mojim izručenjem', kazao je Vasiljković pred Vrhovnim sudom.

  • +7
Dragan Vasiljković Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Vasiljković je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća bio instruktor i zapovjednik jedinice za posebne namjene u vojsci samoproglašene Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj.

Na prvostupanjskom suđenju u Splitu završenom 26. rujna 2017. Vasiljković je osuđen za ratni zločin nad zarobljenicima na Kninskoj tvrđavi u lipnju i srpnju 1991. te napad na Glinu i prigradska naselja Jukinac i Gornji i Donji Viduševac, gdje je razarana i pljačkana privatna imovina, ubijani i protjerivani civili i ubijen njemački novinar Egon Scotland.