OBNOVA DOMOVA

Kaos u sustavu: Hoće li 4.500 studenata završiti na cesti?

21.08.2015 u 11:04

Bionic
Reading

Gdje će, kako i po kojoj cijeni sobe i stanove unajmiti oko 4.500 studenata koji su ostvarili pravo na smještaj u domovima, ali ga ne mogu konzumirati zato što je više od polovice zagrebačkih kapaciteta u renoviranju, pitanje je na koje ovih dana nitko nema pravi odgovor

Domaši bez doma dobit će subvencije od po 400 kuna mjesečno, no to je malo i nakon što iznosu pribroje uobičajenu cijenu sobe u domu od par stotina kuna pa čak i ako nađu cimere. Usto se već vidi da je naglo povećanje potražnje za stanovima potaknulo stanodavce na dizanje cijena, osobito kada znaju da studenti planiraju ostati tek nekoliko mjeseci ili pola godine, do završetka radova na domovima.

Obnova bi trebala biti okončana oko Božića, no nitko nije siguran hoće li se taj rok ispoštovati i što će biti poslije ako neće.

Zašto Grad nije uskočio?

Smilja Lončar, upraviteljica poslovnice Studentskog centra za smještaj, kaže da situacija ne bi trebala biti veliki problem za oko 20 posto studenata domova Sava i Centar koji žive relativno blizu Zagreba.

'Oni će nekoliko mjeseci putovati kući', kaže za tportal Lončar.

Na pitanje je li se možda moglo naći neko rješenje s gradskim stanovima, Lončar odgovara niječno jer su oni nenamješteni, a bilo bi ludo da ih studenti ili itko uređuje za tako kratke rokove.

400 kuna je malo, a cijene divljaju

Kristian Došen, student koji je bio u predstavništvu domskog odbora na Savi, koji živi u domu, a radi na HRT-u, kaže da je ovakva situacija otvorila mogućnost da stanodavci drastično dižu cijene čak i vrlo loših smještaja. Prema informacijama i tužaljkama na društvenim mrežama, studenti uglavnom traže manje stanove po cijeni od oko 2.000 kuna plus režije.

'Naravno, 400 kuna nije dovoljno ni za kakvu sobu. Ideja je da se to pribroji iznosu koji bi student ionako plaćao za neki dom, oko 300 kuna čime se dolazi do nekih 700 kuna. No ta računica ne stoji zato što ne koštaju svi domovi toliko, neki su jeftiniji, a drugi skuplji. Svima je jasno da se time neće moći sve pokriti, zato se to zove subvencija', kaže Došen.

Kašnjenje u rokovima i neizvjesnost

'Kažu da nije bilo više novca, međutim ja nisam siguran je li to stvarno tako', dodaje naš student novinarstva kojeg posebno zabrinjava to što su do sada svi rokovi obnove bili odgađani.

Kašnjenja su dovela do situacije kakva nije strana u hrvatskom sustavu - da radovi započinju upravo kada bi domovi trebali biti najpuniji, umjesto da su obavljeni tijekom ljeta.

'Sve kasni u startu. Imamo obećanje studentima da će obnova biti gotova do Božića, no pitanje je što će biti ako zbog nekih nepredviđenih okolnosti, primjerice vremenskih neprilika, ne budu gotovi. Za sada ne postoji konačna odluka u ministarstvu o tome hoće li se subvencije produžiti, već samo planovi za moguće produženje', istaknuo je.

Problem koji se već vidi na terenu, o kojem sluša od prijatelja, jer sam ima sreću da ima sobu, jest rast cijena.

'Neki posebno podižu cijene ako je najmoprimac student. Također neki jednu cijenu daju ako će u stanu biti samac, a drugu, višu, ako će biti dvoje. Stanodavci su počeli iskorištavati situaciju. Neki studenti zbog toga su u vrlo velikim problemima jer imaju loše imovinsko stanje pa im je potpuno srušena financijska konstrukcija', objasnio je naš sugovornik.

Selidba usred ispitnih rokova

Još jedan veliki problem, ističe, bit će termin preseljenja koji bi, prema najavama, trebao biti upravo u vrijeme ispitnih rokova što će im napraviti kaos u studiranju.

Konačno brojni studenti žale se da im je teže naći stanove kada stanodavcima priznaju da će ostati samo nekoliko mjeseci. Došen vjeruje da će ih svi ipak naći, samo je pitanje kakve i po kojoj cijeni.