KAOS U SKOPLJU

Policija rastjerala razjarenu masu iz parlamenta, šef albanske stranke teže ozlijeđen

27.04.2017 u 20:51

  • +9

Prosvjednici ušli u makedonski parlament

Izvor: Reuters / Autor: OGNEN TEOFILOVSKI

Bionic
Reading

Prosvjednici su u četvrtak navečer upali u zgradu makedonskog parlamenta, nakon što su socijaldemokrati i albanske stranke glasovali za izbor Talata Xhaferija za predsjednika parlamenta. Makedonski mediji javljaju da je u napadu mase najmanje četiri zastupnika nove parlamentarne većine ozlijeđeno. Čelnik socijaldemokrata Zoran Zaev je lakše, a Zijadin Sela, šef Alijanse za Albance, teže ozlijeđen, no izvan životne opasnosti. Policija je šok-bombama istjerala prosvjednike iz zgrade parlamenta

Nešto iza 22 sata javnosti se obratio i predsjednik Makedonije Đorge Ivanov, koji je apelirao na smirenje situacije, a političke lidere pozvao na susret u njegovom kabinetu kako bi iznašli mirno rješenje krize. Ipak, ustvrdio je da su današnjim izborom novog čelnika parlamenta prekršeni zakoni i parlamentarni propisi. 

Istovremeno se o nemilim događajima oglasilo i američko veleposlanstvo, koje osuđuje nasilje i podržava izbor Xhaferija za predsjednika parlamenta, te najavljuje kako će u budućnosti surađivati s njim. 

Razbješnjena gomila je u večernjim satima probila u Sobranje a navodno je lakše ranjen čelnik socijaldemokrata Zoran Zaev, kao i potpredsjednik te stranke Damjan Mančevski.

Snimka Radio Slobodne Europe prikazuje Zaeva s krvavim tragom na lijevoj strani čela, nakon što je udaren šakom u glavu.

Posljednje informacije makedonskih medija govore kako je specijalna policija izvela upravo izabranog predsjednika parlamenta Xhaferija iz zgrade parlamenta. 

Prosvjednici su proteklih dana najavljivali mogućnost upada u parlament, a primijećen je i jedan prosvjednik s natpisom 'Za dom spremni' i oznakom HOS-a na majici. 

Većina u makedonskom parlamentu koju čine SDSM Zorana Zaeva i albanske stranke izabrala je u četvrtak Xhaferija za predsjednika parlamenta, a pristaše pokreta "Za zajedničku Makedoniju" upali su u zgradu parlamenta gdje ih je sigurnosna služba spriječila da se popnu u glavnu prostoriju.

Zastupnici skaču s galerije u bijegu od prosvjednika Autor: A1On.mk

Do izbora Talata Xhaferija došlo je nakon što je predsjedavajući Sobranja Trajko Veljanovski prekinuo sjednicu, na čijem dnevnom redu nije bio izbor novog predsjednika, piše Tanjug te pojašnjava da je potom najstariji zastupnik preuzeo predsjedanje, stavio izbor na dnevni red, pa je potom Xhaferi i izabran.

U prostoriji su ostali zastupnici VMRO-DPMNE-a bivšeg premijera Nikole Gruevskog koji su uzvikivali "Ovo je puč".

Upad mase u parlament Autor: TV Nova Makedonija

U Makedoniji vlada dugotrajna kriza koja je ponovno raspirila i etničke napetosti.

Makedonija je 11. prosinca održala prijevremene izbore ali oni nisu riješili problem.

Nacionalistička stranka VMRO, na vlasti od 2006., blokirala je oporbene socijaldemokrate (SDSM) da preuzmu vlast.

SDSM, koji je osvojio 49 mjesta od ukupno 120, dva manje od VMRO-a, postigao je dogovor o koalicijskoj vladi s tri albanske stranke.

No, predsjednik Đorge Ivanov, saveznik VMRO-ova vođe Nikole Gruevskog, odbio je dati mandat za sastavljanje vlade čelniku socijaldemokratska Zoranu Zaevu.

Zajedno s Gruevskim optužuje Zaeva i albanske stranke da dovode u pitanje opstojnost zemlje jer njihov koalicijski dogovor predviđa da albanski postani drugi službeni jezik u cijeloj zemlji, što Zaev, ali i šefovi albanskih stranaka, uporno demantiraju.