francina armengol

Kandidatkinja španjolske Socijalističke stranke izabrana za predsjednicu donjeg doma

17.08.2023 u 12:08

Bionic
Reading

Kandidatkinja španjolske Socijalističke stranke Francina Armengol izabrana je u četvrtak za predsjednicu donjeg doma parlamenta što je uspjeh za premijera u odlasku Pedra Sancheza i može ukazivati na dobre izglede da uskoro ponovno bude imenovan na čelo vlade

Armengol (52) osvojila je 178 glasova, dva više od apsolutne većine, uključujući i glasove sedam zastupnika stranke koja predstavlja najtvrđu struju katalonskog nacionalizma.

Taj ishod potvrdio je izvješća španjolskih medija o dogovoru u posljednjem trenutku između Socijalističke radničke stranke (PSOE) i stranke Zajedno za Kataloniju koju iz egzila u Belgiji vodi vođa za neovisnost pokrajine Carles Puigdemont, a kojeg traže španjolski sudovi od 2017. zbog pokušaja odcjepljenja Katalonije.

Bez sedam glasova Puigdemontovih zastupnika Socijalistička stranka i njene saveznice imale bi samo 171 glas, potencijalno jedan manje od desnog bloka okupljenog oko Narodne stranke.

Glasovanje za predsjednika doma bilo je vrlo iščekivano zato što njegov rezultat daje jasnu naznaku mogućnosti da Sanchez bude ponovno imenovan na dužnost premijera krajem kolovoza ili početkom rujna.