KAMPANJA U PUNOM JEKU

Kandidati na sučeljavanjima, Kerum na dernecima

10.05.2013 u 11:46

Bionic
Reading

Predizborna kampanja u Splitu konačno je dosegla vrhunac: za razliku od izbora prije četiri godine, kada se vodila mahom na stranačkim mitinzima, posljednjih tjedana splitsko civilno društvo definitivno odrađuje svoju ulogu. Gotovo svi kandidati za gradonačelnika praktički svakodnevno obilaze razne tematske tribine i suočavaju se s konkretnim pitanjima zainteresirane javnosti

Izuzetak je, dakako, Željko Kerum, koji se u pravilu ne odaziva ni na kakve skupove koji zahtijevaju mentalni napor, te HDZ-ovac Vjeko Ivanišević. On je vrlo često 'prezauzet', pa čovjek ne stigne. Njihovi protukandidati strpljivo satima sjede pred mikrofonima i publikom te obrazlažu svoj program i odgovaraju na pitanja: u četvrtak su, primjerice, u jednom poslijepodnevu odradili tribinu o socijalnoj politici, a potom i o položaju mladih.

Marijana Puljak, Anđelka Visković, Sanja Bilač, Hrvoje Tomasović i Ivo Baldasar smogli su hrabrosti pojaviti se pred dvjestotinjak mladih u noćnom klubu O'Hara, a našla se tu još i Jadranka Polović, zamjenica najmlađeg kandidata Tomislava Zaninovića - jer on je, naime, kolabirao od pustih napora posljednjih dana. Ležerni i prilično opušteni, svi su obećali konačno dovršenje Doma mladeži, golemog objekta koji pravi privođenje svrsi čeka punih 35 godina. Redala su se i obećanja: čim je Baldasar najavio uvođenje besplatnog interneta u širem središtu grada - Tomasović je uzvratio obećanjem da će biti 'besplatan za sve', jednako kao i, recimo, školske knjige.

Anđelka Visković nudi vrlo precizno razrađen program za mlade, pa joj je iz publike odmah doletjelo pitanje: 'Kako, kad ste zajedno sa Željkom Kerumom ostavili grad u golemim dugovima?'

Nešto novca, kaže, našla bi u europskim fondovima, nešto u pokretanju gospodarstva i tako to, pa joj je odmah doletjelo iduće pitanje: 'Vi se sada kandidirate, bi li bilo moralno da se netko od vaših zamjenika za četiri godine ogradi od vas i samostalno kandidira?'

Na to pitanje imala je spreman odgovor: svatko za se travu pase, a pored toga i svi kandidati za gradonačelnika ušli su u nekakve stranke kako bi se isprofilirali i istaknuli u javnosti. Visković je, inače, vrlo često meta provokacija na javnim tribinama, pa je s one o park šumi Marjan izletjela vidno nezadovoljna.

SDP-ov Ivo Baldasar na susret s mladima došao je prilično nepripremljen: održao je prezentaciju koju je vidio prvi put uživo ('Pripremila ju je moja obitelj', kaže), a nije vidio ni velikog smisla u odgovaranju na pitanja. Marijana Puljak, nezavisna kandidatkinja kojoj rejting u javnosti evidentno skače, zaobišla je formu i pozvala mlade da se aktivno uključe u društvo, na bilo koji način.

'Razgovarajte, polemizirajte, prosvjedujte, aktivirajte se!', pozvala je nekoliko puta, pa najavila da ima ambiciju oživjeti aktivnosti u sva 34 gradska kotara u Splitu - jednako kao što je u proteklih nekoliko godina to napravila u svome Žnjanu i Pazdigradu.

Kandidati se, očekivano, slažu u gotovo svim temama koje se tiču mladih, no svih ih je iznenadio poziv mladića u invalidskim kolicima koji je predložio da sjednu u šest kolica i pokušaju svladati prepreke po gradu. Pristali su, većina.

Ne slažu se jedino oko gay parade: Puljak bi je podržala 'zato što je osjetljiv trenutak - da smo u Barceloni, za to ne bi bilo potrebe'. Visković bi izdala sve dozvole, ali kao gradonačelnica se ne bi pojavila, jednako kao i Bilač 'jer to nije njena orijentacija, odgojena je drugačije'. Tomasović smatra da je dovoljan doprinos LGBT zajednici dao tako što ih liječi u splitskoj bolnici, dok bi Baldasar ponosno stao na čelo Parade ponosa jer, kaže, svako društvo je jako onoliko koliko štiti najslabiju kariku.

Na drugom kraju grada, u četvrti Brda, potpuno druga slika: Željko Kerum i njegova Hrvatska građanska stranka priredili su dernek za nekoliko stotina svojih pristaša. Besplatna hrana, besplatno piće i besplatni Vinko Coce, a objasnio je i zašto je u koaliciji s HSS-om.  'Ovaj put smo išli tražiti pomoć seljačke stranke jer su oni najsličniji nama. Svi smo mi došli sa sela u grad', kazao je gradonačelnik Splita.

Predstavila se i kandidatkinja za županicu Nevenka Bečić, čiji novi stajling oduševljava Splićane s gigantskog plakata obješenog na fasadi hotela Marjan. Sigurna je u pobjedu jer joj protukandidati nisu dorasli, a pokrenut će i cijelu Dalmatinsku zagoru', obećala je bivša direktorica propale Kerumove tvrtke.