RATNI ZLOČINI

Kandić pozvala predsjednika Srbije da govori o Antinu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.08.2012 10:21
  • Objavljeno 29.08.2012 u 10:21
Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Predsjednica Fonda za humanitarno pravo u Srbiji Nataša Kandić, koja je i predstavnica Koalicije za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava (REKOM), izjavila je da bi predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dobio jaku međunarodnu podršku kad bi rekao da mu je osobno važno da građane Hrvatske uvjeri da ništa loše nije uradio dok je, kao dobrovoljac Srpske radikalne stranke, bio u hrvatskom selu Antin.

"Nikolić je uvijek tvrdio da u vrijeme njegovog prisustva u Antinu niko od Hrvata nije ubijen. To treba da kaže neka nezavisna institucija koju će da priznaju sve države u regionu", rekla je nadalje za današnje izdanje beogradskog lista "Danas" Nataša Kandić, koju je inače Nikolić tužio jer je 13. juna 2005. godine izjavila da je on 1991. godine u Antinu "bio u situacijama sa oružjem i da su od njegove ruke stradali civili". Nataša Kandić navela je da je Tomislav Nikolić na sudu izgubio u procesu protiv nje, naglasivši da je Okružni sud u Beogradu ukinuo presudu Opštinskog suda u Zemunu koji je nju proglasio odgovornom za klevetu, ali je u međuvremenu taj slučaj zastario.

"Za nas koji vodimo proces REKOM, Nikolić je predsjednik Srbije i njegova podrška je veoma važna. Bez njegove podrške nema međudržavne komisije REKOM. Nikolića sam imala prilike da vidim samo jednom i to na sudu povodom njegove tužbe za klevetu i uvredu zbog mojih izjava da ima podataka koji ukazuju na vezu između njegovog prisustva u Antinu 1991. godine i ubistva i nestanka hrvatskih civila iz toga sela", kazala je između ostalog u intervjuu "Danasu" Nataša Kandić na pitanje da li će kao predstavnica Koalicije za REKOM zahtijevati sastanak sa predsjednikom Srbije budući su se predstavnici Koalicije za REKOM dosad sastali sa gotovo svim predsjednicima država bivše SFRJ.

Istakla je da je slučaj Antina dobar primjer zašto je potrebna Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava (REKOM).

"Moje mišljenje ja da Nikolić može jaku regionalnu i međunarodnu podršku da dobije ako u kontekstu REKOM-a spomene Antin i kaže da je njemu osobno veoma važno da građane Hrvatske uvjeri da ništa loše nije napravio dok je kao dobrovoljac boravio u Antinu. Ima stotine događaja kao u Antinu, koji traže hitno razjašnjenje na regionalnom nivou", rekla je Nataša Kandić.

Na pitanje da li će od predsjednika država u regiji tražiti da izvrše pritisak na Srbiju da učestvuje u osnivanju REKOM-a, Nataša Kandić je odgovorila da će se "pritisak na manje voljne stvoriti" kada predsjednici Hrvatske i Crne Gore delegiraju svoje osobne predstavnike u Regionalnu ekspertnu grupu za razmatranje Statuta REKOM-a, koji je predložila Koalicija za REKOM, jer da će to onda utjecati na brže uključivanje predsjednika drugih država.

Nataša Kandić je u intervjuu beogradskom "Danasu" najavila da će Koalicija za REKOM povodom Svjetskog dana mira, 22. rujna, u svim glavnim gradovima u regiji organizirati akciju "REKOM za budućnost" kojom će predsjednike država podsjetiti na obavezu da konkretiziraju svoju podršku Inicijativi REKOM.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi