BENEDIKT NE MARI ZA AIDS

Kamerun u šoku: Živi li Papa u 21 stoljeću?

18.03.2009 u 12:44

Bionic
Reading

Nakon što je papa Benedikt XVI. u utorak izjavio da se problem AIDS-a pogoršava dijeljenjem prezervativa, kamerunska nevladina organizacija osudila je takvu izjavu i zapitala se 'živi li Papa u 21. stoljeću?'

'Konsternirani smo. Živi li on u 21. stoljeću?', upitao se Alain Fogue, čelnik kamerunskog pokreta za podršku pristupu liječenju (Mocpat).

'Smatrati da prezervativ 'pogoršava' problem AIDS-a u potpunoj je suprotnosti sa svim naporima koje je zadnjih godina uložila kamerunska vlada i ostali čimbenici umiješani u borbu protiv AIDS-a u Kamerunu', nastavio je Fogue.

'Htio on to ili ne, na 100 katolika, 99 ih danas koristi prezervativ. Nije li Papa znao dolazeći u Kamerun da seropozitivne osobe ovdje zauzimaju velik dio stanovništva?', upitao se nadalje Fogue.

'Kamerun bi trebao reagirati na takve izjave upućujući nakon njegova odlaska poruke o prevenciji i pravilnom korištenju prezervativa. HIV je za nas čimbenik nedovoljnog razvoja, ne treba to zaboraviti', zaključio je Fogue.

Papa Bendikt XVI. izjavio je u utorak na početku pohoda Africi kako se "problem AIDS-a ne može riješiti dijeljenjem prezervativa. Naprotiv, njegovo korištenje pogoršava problem".

U subsaharskoj Africi 22 milijuna ljudi zaražena su virusom HIV-a, objavio je UNAIDS, agencija Ujedinjenih naroda za borbu protiv AIDS-a.

Nadalje, dvije trećine svih umrlih od AIDS-a u 2007. umrlo je u Africi, a ondje su i dvije trećine svih zaraženih, podatak je UNAIDS-a.