EUROPSKI PROJEKT ZA MILIJUNA KUNA

Kalinić priprema moguću evakuaciju u slučaju havarije Krškog

12.11.2012 u 16:01

Bionic
Reading

Konferencija 'Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće' danas je u Gradskoj skupštini Grada Zagreba okupila oko 150 djelatnika zaštite i spašavanja iz Hrvatske i Slovenije, u organizaciji zagrebačkog gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama

Konferencija je dio istoimenog projekta – 'Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće' - koji je financiran iz programa Europske unije 'Mehanizam Zajednice za civilnu zaštitu'. Projekt je vrijedan više od 520.000 eura, počeo je 1. siječnja ove godine i trajat će do kraja 2013., a provodit će se kroz cikluse predavanja, vježbe i aktivnosti. Nositelj projekta je Općina Krško iz Slovenije, a partneri su Grad Zagreb i Grad Cernavoda iz Rumunjske. Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na Grad Zagreb kao partnera iznosi 142.938 eura.

Kroz kratka predavanja konferencija će obraditi teme vezane uz neophodne postupke prilikom evakuacije i prijema evakuiranog stanovništva, a nakon teorijskog dijela sudionici konferencije sudjelovali su u stožernoj vježbi 'Prijem, registracija i opskrba evakuiranog stanovništva'.

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavle Kalinić istaknuo je da je riječ o prvoj vježbi u Hrvatskoj koja se bavi postupcima prilikom evakuacije stanovništva. U vježbi sudjeluje 100 djelatnika iz 24 grada Hrvatske i Slovenije.

NE Krško u Sloveniji nalazi se svega 10,5 kilometara od hrvatske državne granice, a s obzirom na broj i pouzdanost sigurnosnih sustava u nuklearnoj elektrani, vjerojatnost da će se dogoditi nesreća opasna po stanovništvo je vrlo mala, međutim, moguće posljedice takve nesreće, osobito u okolnim područjima, zahtijevaju stalno poboljšanje pripremljenosti snaga zaštite i spašavanja, naglasio je Kalinić.

Ustvrdio je kako je važna koordinirana akcija svih razina snaga zaštite i spašavanja, pa, ovaj projekt ima za cilj i unaprjeđenje prekogranične suradnje svih institucija.  Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadran Perinić istaknuo je kako je Hrvatska, kao država koja će uskoro postati i punopravnom članicom Europske unije, dužna učiniti i čini sve kako bi bila spremna odgovoriti na bilo koje vrste katastrofa, pa tako i nuklearne. Podsjetio je da se suradnja sa susjednom Slovenijom temelji na Sporazumu dviju vlada iz 1997. godine.

'Samo zajedničkim naporima i usklađivanjem djelovanja svih službi u sustavu zaštite i spašavanja, uspostavljenom međunarodnom suradnjom, preventivnim mjerama i pravovremenom reakcijom možemo otkloniti ili ublažiti posljedice djelovanja svih katastrofa, pa tako i nuklearnih', poručio je.

Konferenciju je otvorila Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika i načelnica Stožera zaštite i spašavanja Grada Zagreba, ističući kako živimo u vremenima kad su različite vrste katastrofa naša svakodnevica i da na to moramo biti spremni, a ovakve konferencije i vježbe pomažu da odredimo svoju ulogu i da se sukladno svojoj ulozi i ponašamo u kriznim situacijama.

Ocijenila je da se u proteklih pet godina, od kada djeluje gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama, u Zagrebu vide značajni pomaci te je uvjerenja da su ti pomaci motivirali i druge jedinice lokalne samouprave da po sličnom modelu počnu kvalitetnije ustrojavati svoje službe civilne zaštite.