bjeloruska oporbena čelnica

Kalesnikava potrgala putovnicu da izbjegne deportaciju u Ukrajinu

08.09.2020 u 11:55

Bionic
Reading

Bjeloruska oporbena čelnica Marija Kalesnikava potrgala je svoju putovnicu kako bi spriječila pokušaj deportacije u susjednu Ukrajinu, objavila je u utorak novinska agencija Interfax

Zamjenik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio je na Facebooku da je Kalesnikava, za koju se 24 sata nije znalo gdje je, uspješno izbjegla "nasilno protjerivanje iz svoje domovine".

Kalesnikava je bila ključna figura u tjednima masovnih prosvjeda zbog spornog reizbora bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, a njezini pristaše rekli su da su je u ponedjeljak u Minsku oteli maskirani muškarci.

"Mariju Kalesnikavu nije se moglo deportirati iz Bjelorusije jer je ova hrabra žena poduzela korake da spriječi prelazak granice. Ostala je na teritoriju Bjelorusije. Aleksandar Lukašenko je osobno odgovoran za njezin život i zdravlje", napisao je Geraščenko.

Kalesnikava je potrgala svoju putovnicu pa je ukrajinski granični službenici nisu mogli pustiti preko granice, otkrio je izvor za Interfax.

Francuska agencija AFP prenosi riječi pogranične policije da je Kalesnikava uhićena na granici, a njezinim suradnicima dopušten je izlazak iz zemlje.

"Kalesnikava je u pritvoru", rekao je glasnogovornik pogranične policije Anton Bijčkovski.

"Ne mogu konkretno reći zašto, ali je privedena", rekao je telefonski za Reuters pa dodao da je "privedena u vezi s okolnostima pod kojima je (skupina) napustila teritorij Bjelorusije".

Kalesnikava je posljednja od triju žena koje su sudjelovale u predsjedničkoj kampanji natječući se protiv aktualnog šefa države Aleksandra Lukašenka.

Druge dvije kandidatkinje, Svjatlana Tihanovska i Veronika Cepkalo, izbjegle su iz zemlje.

Lukašenko, koji uživa podršku Rusije, odbacuje sve prozivke. Optužio je strane sile da ga pokušavaju svrgnuti s vlasti.