NOVA PRAVILA

Kakve nove sankcije čekaju učenike na državnoj maturi?

07.01.2013 u 14:19

Bionic
Reading

Zimski ispitni rok državne mature se ukida, maturante na koje se posumnja da su na ispitu prepisivali moći će se pozvati na ponovno polaganje ispita, a oni koji prijave ispit ali na njega ne iziđu ne navevši valjani razlog, morat će sami snositi troškove ispita

To su neke od novosti koje će se provoditi u polaganju državne mature već od ovog proljeća. Novi pravilnik o državnoj maturi trebao bi, smatraju u MZOS-u, ukloniti probleme u provedbi državne mature koji su se događali proteklih godina, piše Novi list

U studenom 2012. godine u zimskom ispitnom roku državnoj maturi pristupilo je ukupno 77 gimnazijalaca iz cijele Hrvatske koji maturu nisu položili ni u ljetnom ni u jesenskom roku. Kako su troškovi polaganja mature za mali broj učenika iznimno visoki, pa ispit po učeniku stoji i do 20.000 kuna, a u redovitom polaganju državne mature samo 170 kuna, odustalo se od izlaženja u susret maturantima, koji će, da bi položili maturu, ubuduće morati čekati redoviti rok.

Hoće li maturante koji prijave ispit ali na njega ne iziđu, a da nemaju dobro opravdanje to stajati 170 kuna ili više, zasad nije određeno. U Ministarstvu obrazovanja odlučni su, međutim, u tome da trošak prijavljenog ali neobavljenog ispita snosi maturant.

Time se, kažu u Ministarstvu, nastoji smanjiti broj prijavljenih ispita na koje se ne izlazi, a iziskuju troškove. Novi je pravilnik propisao i da se kandidate za koje se naknadno posumnja da su prepisivali, može ponovno pozvati na polaganje ispita.

Vrijeme i mjesto ponovnog polaganja ispita odredit će Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), a tom bi se mjerom trebalo stati na kraj onima koji se na državnoj maturi služe nedopuštenim sredstvima.

Dosad se maturante koje se uhvati u prepisivanju moglo udaljiti s testa, i gubili bi pravo na polaganje mature u tom roku.