BROJNA MANJINA

Kako žive Slovaci u Hrvatskoj

08.05.2011 u 14:03

Bionic
Reading

Do prije nekoliko godina Slovaci su svoj jezik u Hrvatskoj mogli učiti samo u četiri, a danas u jedanaest škola. Program poučavanja obavlja se dvaput tjedno, a učitelji odlaze u Slovačku na seminare, što slovačkoj djeci u Hrvatskoj omogućuje učenje materinjeg jezika od najranije dobi

Jučer je u Miljevcima, selu petnaestak kilometara udaljenog od Slatine, uz petstotinjak uzvanika, održana 17. dječja smotra slovačkog folklora u Hrvatskoj. Događaju su se odazvali članovi kulturno-umjetničkih društava iz ukupno 12 matica Slovaka iz Hrvatske te gosti iz Slovačke.

'Za nas je to izuzetno važan događaj jer su ga nekada mogle organizirati samo velike matice – poput onih u Iloku i Osijeku. Izgradnjom Hrvatsko-slovačkog doma u Miljevcima, i nama se otvorila prilika za takav događaj', rekao je Đuro Sobol, predsjednik Matice Slovaka u Miljevcima. Smotra dječjeg folklora je, dodaje, vrlo važna u odgoju mladih jer im pomaže spoznati vlastito porijeklo, njegovati tradiciju i jezik zemlje iz koje dolaze. Sobol ističe da, kao nacionalna manjina, imaju dobru suradnju sa županijskim vlastima koje ih i financijski podupiru.

Branka Baksa, tajnica, i Andrija Kuric, predsjednik Saveza Slovaka Hrvatske


Andrija Kuric, predsjednik Saveza Slovaka u Hrvatskoj, koji je također prisustvovao događaju, kaže da kao nacionalna manjina nemaju poteškoća u ostvarivanju svojih prava. Prema zadnjem objavljenom popisu, u Hrvatskoj ih ima blizu pet tisuća, međutim ta će brojka, vjeruje, nakon objave rezultata ovogodišnjeg popisivanja stanovništva biti veća.

'Slovaci su u Hrvatskoj slobodni izraziti ono što žele i dosad nismo imali nikakvih problema vrijednih spomena. Najviše nas ima u Slavoniji, zatim u Rijeci i Zagrebu. U Savezu, kao krovnoj udruzi, imamo 16 matica, stvaramo projekte, njegujemo svoje običaje i gradimo mostove prijateljstva s Hrvatskom', rekao je Kuric.

Do prije nekoliko godina Slovaci su svoj jezik u Hrvatskoj mogli učiti u samo četiri škole. Danas je to, uz financiranje Ministarstva školstva RH, moguće u jedanaest škola, a program poučavanja obavlja se dvaput tjedno te učitelji odlaze u Slovačku na seminare, što slovačkoj djeci u Hrvatskoj omogućuje učenje materinjeg jezika od prvog razreda.

'Na području Iloka, Osijeka, Soljana, Josipovca Punitovačkog, Markovca Našičkog, Jelisavaca, Miljevaca, Zdenaca, Lipovljana i Međurića imamo 536 učenika koji mogu učiti slovački jezik u svojim školama. Osim toga, svake godine djeca Slovaci imaju recitatorsku smotru pod nazivom 'Slovenčina moja', tu je i škola prirode u Slovačkoj, a svake godine izdajemo zbirku dječjih radova', kaže Branka Baksa, tajnica Saveza Slovaka Hrvatske. Posebno je ponosna na to što su prije tri godine izdali udžbenike slovačkog jezika i nekoliko rječnika za slovačke učenike u osnovnim školama.