opća bolnica u karlovcu

Kako se medicinari u 'skafanderima' nose s koronakrizom: 'Uvjeti su sada drugačiji, ali nije ni kazna ni patnja. To je ono što smo odabrali'

02.11.2020 u 19:10

Bionic
Reading

RTL-ova kamera bila je na COVID odjelu Opće bolnice u Karlovcu. Gotovo je 50 pacijenata hospitalizirano, većinom starije životne dobi, ali najmlađa u bolnici ima 36 godina. I ovdje se vodi borba s nedostatkom zdravstvenih djelatnika. Zato su baš danas krenuli s internom edukacijom za medicinske sestre i tehničare - kako bi bili spremni na sve.

Na Covid odjelu leži 41 bolesnik. Na jedinici intenzivnog liječenja ih je petero. Nisu na respiratoru, ali su na visokim dozama kisika.

"Osjećam se dosta dobro moram reći, svakim danom sve bolje. Nadam se da to ide onako kako treba. Moram reći i pohvaliti karlovačku bolnicu da je jedna od najboljih sigurno u Hrvatskoj i ovaj odjel sa svim ljudima koji neumorno rade 24 sata", kaže pacijent za RTL Danas.

Svi ti ljudi koji neumorno rade, najprije moraju u zaštitna odjela. Rukavice, maske. U odijelima se drukčije diše. Tek kad je sve spremno, ulazi se zaraženim pacijentima.

  • +8
Odjel za COVID karlovačke bolnice Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

"Mi smo navikli puno raditi, ovo je drukčija narav posla, ali posla je uvijek bilo, samo su sad drukčiji uvjeti. To ne doživljamo ni kao kaznu ni kao neku patnju. To je ono što smo odabrali mogli smo biti nekog drugog zanimanja", govori Jasna Topić, anesteziolog u Općoj bolnici Karlovac.

Onoga trenutka kada se obuku ova zaštitna odjela, nema skidanja 4 sata. Već nakon pola sata je vruće, magle vam se naočale, nema hrane, nema vode, nema odlaska na toalet. Nakon 4 sata njihova smjena nije gotova, gotova je amo na ovom odjelu, ali nastavljaju dalje raditi u bolnici.

"Neki su uplašeni, neki se boje, neki su dobri"

Smjene su im i po 12 sati. I mobiteli su im u zaštitnoj foliji. Kažu, pacijenti ih se nekad preplaše.

"Neki su uplašeni, neki se boje, neki su dobri. Čovjek je svaki individualac i tako se pristupa njemu", kaže medicinski tehničar u Općoj bolnici Karlovac Dalibor Juras.

"Pa sigurno da je najteži rad u odjelu, na više smo radilišta nego inače, povećao se broj pacijenata", dodaje medicinska sestra u Općoj bolnici Karlovac Karmen Kaurić.

Većina je starije životne dobi, s upalama pluća, na kisiku. Najmlađa na odjelu ima 36 godina.

"Svi smo već u tenzijama, jer jedva uspijevamo obaviti i posao prema bolesnicima, ali i administrativni dio koji ide. U zadnja 24 sata je bio 1 bolesnik koji je umro, ali evo upravo sad je umro još jedan s 91 godinom", kazala je voditeljica odjela za Zarazne bolesti u Općoj bolnici Karlovac Vesna Tutek.

Peti kat bolnice. Zovu ga Houston. Baš danas počela je interna edukacija za medicinske sestre i tehničare.

"Bolesnici koji su oboljeli od covida trebaju različitu razinu potpore disanju, to znači od manje invazivne do onoga kada kažemo da su na mašini za disanje. Dakle upravo ovaj dio pred mašinu za disanje je ova naša interna edukacija, a to znači edukacija rada s tzv. neinvazivnom mehaničkom ventilacijom. Za to postoji relativno brza krivulja učenja, a na taj način se rasterećuju anesteziolozi i sestre koje rade", kaže voditeljica Odjela za anesteziju Opće bolnice Karlovac Mirjana Lončarić-Katušin.

Hladni pogon, hitni prijem i dalje ide, bolnica za nekovid pacijente funkcionira u režimu u kojem je to trenutačno moguće. Prošli tjedan covid pozitivna rodilja, za drugu su spremni.

"Bolnica ima 920 zaposlenika, od toga je na današnji dan 84 zdravstvena djelatnika su u izolaciji ili samoizolaciji, a 15 nezdravstvenih djelatnika. To je devetina zdravstvenog djelatnika, za sada se dobro nosimo s time", kaže ravnatelj Opće bolnice u Karlovcu Nikša Antica.

Trebat će i dalje, jer gotovo 100 medicinskih djelatnika izvan pogona - itekako se osjeti.