REAKCIJA MINISTARSTVA PRAVOSUĐA

'Kako se europski činovnici usuđuju prozivati Hrvatsku?!'

26.08.2013 u 17:44

Bionic
Reading

Nakon izjava iz Ureda potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding, a prema kojima Republika Hrvatska iza svojih granica skriva 'nekoliko kriminalaca osumnjičenih za ubojstvo hrvatskih emigranata u drugoj europskoj zemlji tijekom komunističkog režima' i prema kojima se razmatraju mjere protiv Hrvatske poput primjene članka 39. i uskrate pristupa fondovima EU-a, reagiralo je i Ministarstvo pravosuđa

'Republika Hrvatska nije jedina država članica EU-a koja ima vremensko ograničenje primjene Europskog uhidbenog naloga. Takvo vremensko ograničenje imaju još i Austrija, Francuska, Italija, Luksemburg i Češka. Dakle, očito se ne radi o instrumentu koji se primjenjuje na jedinstveni način u okvirima EU-a', navodi se u priopćenju Ministarstva pravosuđa.

'Problem procesuiranja osoba osumnjičenih za politička ubojstva puno je širi od pitanja vezanih uz primjenu Europskog uhidbenog naloga. Štoviše, Vlada Republike Hrvatske prepoznala je širinu tog problema, o čemu svjedoči i aktualna inicijativa za promjenom Ustava kojom bi se brisala zastara za politička ubojstva', stoji nadalje u priopćenju.

'Uzimajući navedeno u obzir, potrebno je istaknuti da je krajnje neprimjereno da se službenici Europske komisije usuđuju prozivati jednu državu članicu iznošenjem ovakvih netočnih i neutemeljenih tvrdnji', naglašava se u priopćenju Ministarstva pravosuđa.

'Na koncu, potrebno je istaknuti da spomenuti članak 39. Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji navodi da je za uskratu pristupa fondovima EU-a potrebno postojanje 'ozbiljnih nedostataka' u prenošenju acquisa, a što ovdje nikako nije slučaj, budući da vremensko ograničenje kakvo ima Hrvatska već ima pet članica Europske unije', zaključak je Ministarstva pravosuđa.