sukob hamasa i izraela

U Pojasu Gaze dosad ubijeno više od 250 djece

12.10.2023 u 15:24

Bionic
Reading

Broj mrtvih u Pojasu Gaze u četvrtak dosegao je 1100 Palestinaca. Podaci za srijedu, kada je broj mrtvih u Gazi bio 950, uključivao je i 260 djece. U međuvremenu je Izrael izveo niz napada pa je brojka nastradale djece nedvojbeno veća

Prema podacima Palestinskog zdravstvenog informativnog centra, među 3726 ozlijeđenih deset posto bila su djeca. Podaci palestinske organizacije Međunarodna obrana djece (DCI) govore da je od 2005. u šest velikih vojnih ofenziva u Gazi ubijeno najmanje 1000 djece. 'Iz prethodnog iskustva znamo da će djeca biti prestravljena', rekao je Jason Lee, direktor organizacije Save the Children za okupirano palestinsko područje, piše Al Jazeera.

Podsjetimo, izraelski ministar obrane Yoav Gallant najavio je u ponedjeljak potpunu blokadu Gaze, što uključuje isključivanje struje i vode te obustavu dostave goriva i hrane, opravdavajući taj potez činjenicom da se bore protiv zvijeri. Pojas Gaze od 2007. živi pod kopnenom, pomorskom i zračnom blokadom. Djeca su vrlo osjetljiva, a život u neljudskim uvjetima uzrokuje probleme u njihovom fizičkom i mentalnom zdravlju. DCI je izvijestio da su djeca u Gazi ranije pribjegavala opasnim metodama prikupljanja hrane ili novca za hranu ulazeći u zone u kojima bi ih mogla napasti izraelska vojska. Prema izvješću organizacije Save the Children iz 2022., četvero od petero djece u Gazi živi s depresijom, tugom i strahom, a više od polovice bori se sa suicidalnim mislima. Djeca također doživljavaju traume svjedočeći smrti druge djece.

Djeca nastradala u Pojasu Gaze Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Od subotnjeg upada Hamasa u Izrael i počinjenog masakra, što je dovelo do odmazde Izraelaca, poginulo je više od 2300 ljudi, a nekoliko tisuća je ranjeno. Iz Pojasa Gaze raseljeno je, prema podacima UN-a, više od 340 tisuća ljudi, a velik broj među njima čine djeca.