NASTAVAK SUĐENJA SANADERU

Kako je plinski biznis izdvojen iz Ine?

23.02.2012 u 11:52

Bionic
Reading

Svjedočenjem bivšeg ravnatelja Uprave za energetiku Ministarstva gospodarstva Branka Horačeka danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu kojemu se u objedinjenom postupku sudi za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i primanje mita od čelnika MOL-a.

Horaček je kazao da je na prijedlog bivšeg ministra gospodarstva Damira Polančeca sudjelovao u pregovorima o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine koje je ostvarivalo gubitke. MOL je zbog toga na jednom od sastanaka predložio da se, zajedno s izmjenama međudioničarskog ugovora, iz hrvatske naftne kompanije izdvoji nerentabilno plinsko poslovanje.

USKOK Sanadera tereti da je od direktora MOL-a Zsolta Hernadija primio 10 milijuna eura mita kako bi MOL-u omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini iz koje se pritom trebalo izdvojiti posao s plinom.
Sastanke je s hrvatske strane vodio Polančec, dok je mađarsko izaslanstvo vodio Hernadi, a na kraju je dogovoreno da se plinsko poslovanje izdvoji pod određenim uvjetima, prisjetio se Horaček.

Ranije je o USKOK-ovim optužbama u slučaju Ina-MOL ispitano više članova povjerenstva za izmjenu međudioničarskog ugovora između hrvatske vlade i mađarske naftne kompanije koje je održalo tek nekoliko sjednica i prije raspuštanja nije donijelo nikakav zaključak.

Nakon Horačeka svjedočit bi trebao odvjetnik Zoran Marković koji je na optuženičkoj klupi u slučaju Spice zbog sumnje da je s bivšim menadžerima i njihovim poslovnim partnerima oštetio Podravku.

Suđenje je nekoliko tjedana bilo prekinuto zbog odlaska suca Ivana Turudića na operativni zahvat, a od posljednje rasprave 13. siječnja Sanader je kao osumnjičenik ispitan zbog prodaje jeftine struje TLM-u i mostarskom Aluminiju, čime je HEP navodno oštećen za 650 milijuna kuna, te u aferi Dioki u kojoj ga se sumnjiči da je zlouporabio premijerski položaj i pogodovao tvrtki tadašnjeg prijatelja Roberta Ježića.

Prije dva tjedna Županijski je sud potvrdio i optužnicu u slučaju Fimi media u kojem se uz Sanadera i još osam pravnih i fizičkih osoba za izvlačenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i ministarstava prvi put tereti i politička stranka (HDZ) kojoj je Sanader bio na čelu.

Procjenjuje se da šteta koja se Sanaderu stavlja na teret u svim slučajevima prelazi 150 milijuna kuna. Bivši premijer je sredinom prosinca uz najveću do sada ponuđenu jamčevinu pušten iz zatvora i brani se sa slobode.