POČELO SUĐENJE

Kako je Oleg Butković gradskim novcem platio privatni račun?

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.02.2014 17:23
  • Objavljeno 18.02.2014 u 17:23
Oleg Butković desno u društvu odvjetnika Milenka Škrleca

Oleg Butković desno u društvu odvjetnika Milenka Škrleca

Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimas / CROPIX

Suđenje protiv gradonačelnika Novog Vinodolskog Olega Butkovića, kojega se se tereti za zloporabu položaja i ovlasti, tj. da je zlorabeći funkciju gradonačelnika 2009. platio sedmodnevni boravak u hotelu tadašnjem zamjeniku generalnog direktora Hrvatskih voda Siniši Šircu i njegovoj obitelji, počelo je danas na Županijskom sudu u Rijeci.

Butković se izjasnio da se ne smatra krivim i da će iznijeti svoju obranu, kao i drugooptuženi Siniša Širac, kojega se tereti za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti.

Prema optužnici USKOK-a, Butkovića se tereti da je protuzakonito, iz sredstava Grada Novog Vinodolskog, platio račun od 33.972 kune za sedmodnevni boravak u hotelu Širca i njegove obitelji.

Širac je sa suprugom i djecom u Hotelu Novi Spa & Resorts boravio od 5. do 13. kolovoza 2009., a račun od 29. listopada plaćen je iz gradskog proračuna u studenom iste godine.

Branitelji obojice naveli su da će dokazati da tužiteljstvo nije uspjelo dokazati elemente kaznenog djela, tj. da neće dokazati poticanje, dok je tužiteljstvo najavilo da će dokazati da su okrivljenici počinili kaznena djela za koja se terete.

Sudac Saša Cvijetić je naveo da su iz novovinodolske gradske uprave izuzeti prijeporni računi te da je Širac, prema podacima iz Hrvatskih voda, od 3. do 14. kolovoza bio na godišnjem odmoru, te da u toj tvrtki nemaju saznanja da je u tom razdoblju održan neki radni sastanak.

Svjedokinja, predstojnica Ureda Grada Novog Vinodolskog Maja Pilepić kazala je da je o pozivanju gostiju na manifestaciju 'Ružica Vinodola', koja se održavala od 7. do 15. kolovoza odlučeno na kolegiju gradonačelnika te da je među pozvanima, od kojih su neki bili i ministri, bio naveden i Širac.

O duljem razdoblju boravka za Širca, budući da je 5. kolovoza bio Dan domovinske zahvalnosti, odlučio je Butković, kazala je Pilepić i dodala da je u zaključku bilo navedeno da će predstavnici gradske uprave sa Šircem razgovarati o projektima na području grada.

Račun za boravak Širčeve obitelji preuzela je iz pošte i, budući joj nije bilo jasno o čemu je riječ, predala ga je pročelniku za financije Zoranu Tomiću

Tomić je posvjedočio da je nazvao hotel iz kojega su mu objasnili o čemu je riječ te da je račun, nakon što ga je Maja Pilepić izvijestila da o tome postoji zaključak kolegija, potpisao i platio.

Član Uprave Hotela Novi Spa & Resort Gordan Širola rekao je da ga je u početku kolovoza 2009. nazvao Oleg Butković ili njegov otac Srećko upitavši ga ima li slobodnih apartmana radi rezervacije, da mu je spomenuto ime Siniše Širca i da je za njega osobno tu priča završila, odnosno da je taj poziv primio, zapisao i proslijedio, budući da osobno ne radi na recepciji.

Račun je ispostavljen Gradu Novom Vinodolskom jer je tako dogovoreno, rekao je Širola pojasnivši da se u trenutku rezervacije osim imena osoba traže i podaci o tome tko će platiti račun te da je vjerojatno i on onda tako prenio. Dodao je da, koliko zna, račun nije bio reklamiran, niti vraćen.

Na upit tužiteljstva zašto dvoji je li ga nazvao Oleg Butković ili njegov otac Srećko, s obzirom da je račun plaćen iz gradskog proračuna, Širola je rekao 'da me je nazvao Srećko, ja bih to tako napravio, jer bi se podrazumijevalo, to bi bilo rješeno'.

Nastavak suđenja i nova svjedočenja zakazani su za 31. ožujka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!