TREĆI ČIN 'BOMBE'

Kako je makedonska vlada režirala uhićenje hrvatskog branitelja

20.02.2015 u 15:22

Bionic
Reading

Makedonska oporba objavila je danas treći, dosad najjeziviji nastavak serije snimaka telefonskih razgovora između visokih državnih dužnosnika i, ovoga puta, šefova vodećih provladinih medija. U njemu je razotkriveno, između ostalog, da je uhićenje bivšeg ministra unutrašnjih poslova Ljube Boškovskog, kao i mnoge druge policijsko-medijske manipulacije, bilo montirano do najsitnijih detalja, uključujući 'poziranje' s lisicama za policijske fotografije

Ljube Boškovski je bivši makedonski ministar policije, inače i hrvatski državljanin, našoj javnosti poznat i kao bivši branitelj te vlasnik hotela i makedonskog restorana u istarskim Balama. Godine 2008. na Sudu u Haagu oslobođen je odgovornosti za ratni zločin nad pripadnicima albanskih paravojnih snaga kod sela Ljuboten tijekom makedonsko-albanskog konflikta 2001. Po povratku u Makedoniju pokušao je osnovati političku stranku Ujedinjeni za Makedoniju, no umjesto toga dočekalo ga je, danas doznajemo, politički montirano hapšenje za primanje mita.

Iz razgovora ravnatelja Uprave za sigurnost i kontrašpijunažu Saše Mijalkova s urednikom provladine televizije Sitel Draganom Pavlovićem Latasom te vlasnikom televizije Kanal 5 Emilom Stojmenovim otkriva se da su tajna služba i vodeći ljudi u medijima do detalja dogovarali scenarij uhićenja Boškovskog pred televizijskim kamerama. Nakon večernjeg dnevnika, kad su snimke emitirane, šef tajne službe ponovno naziva urednika na Sitelu i prigovara mu kako je konkurentska televizija imala bolji kadar uhićenja Boškovskog, u kojemu 'se vukao kao govedo po betonu'.

Sličan razgovor vodi i ministrica unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska s glavnim tajnikom VMRO-a Martinom Protuđerom, precizirajući da će se novac za mito nalaziti u Zarinim vrećicama, a urednika na Kanalu 5 savjetuje i da bi narednog dana mogao 'analitički obraditi' temu propasti stranke Ljube Boškovskog. Iz razgovora prepunih sočnih psovki i uvreda nedvosmisleno je jasno da se radi o osobnoj osveti jer je Boškovski svojedobno bio visokopozicionirani član vladajuće VMRO-DPMNE, no pri povratku iz Haaga odbio je podržati vladu Nikole Gruevskog. Boškovski danas služi desetogodišnju zatvorsku kaznu jer mu je u međuvremenu nakalemljena još jedna optužnica – ona za pomaganje u ubojstvu dvojice makedonskih poduzetnika, Marjana Tuševskog i Kire Janeva.


Iz danas objavljenih razgovora otkrivaju se još neke pikanterije, poput dogovora ministrice policije i glavnog tajnika o tome kako će tehničkim pregledom autobusa zaustaviti oporbene prosvjednike iz Prilepa da dođu na skup u glavni grad. Na kraju je emitiran razgovor ministrice policije Jankulovske i glasnogovornika MUP-a Ive Kotevskog, u kojem se dogovaraju kako će medijima frizirati fotografiju uhićenja Ljube Boškovskog - ne s policijskim pištoljem u ustima, kako je prvotno bilo planirano, već s lisičinama na podu.

Predsjednik oporbenog SDSM-a Zoran Zaev najavio je nastavak objave materijala koji sve više šokiraju makedonsku javnost, a europski povjerenik za proširenje Oliver Hahn danas je tek najavio da EU razmatra načine uključenja u rješavanje makedonske krize. Nastavi li oporba objavljivati materijale koji drastično razotkrivaju prirodu vladanja režima Nikole Gruevskog, moglo bi biti prekasno.