HAMBURGERI ZA 9.800 KUNA

Kako je Jurica spiskao milijun dolara?

Neven Jurica

Neven Jurica

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Odijela za 46.000 kuna, hamburgeri za 9.800 kuna, ručak za 20.000 kuna, samo su neki od troškova bivšeg veleposlanika RH u SAD-u Nevena Jurice, koji je ukupno spiskao milijun dolara. Jutarnji list otkriva na što je sve Jurica bacao novac poreznih obveznika

U samo dvije godine, 2007. i 2008, Neven Jurica je u Americi potrošio milijun dolara na službene kartice.

Većinu računa pokrilo mu je Ministarstvo vanjskih poslova, naknadno prihvaćajući povećanje troškova za reprezentaciju za čak tri puta. No neke troškove ipak nije moglo prihvatiti: račun na 1226 dolara (6800 kuna) u trgovini finim cigarama Nat Sherman, koji je pokušao prikazati kao 'trošak poslovanja', ili pak kopiju računa u iznosu od 1779 dolara (oko 9800 kuna), koji je pokušao pravdati kao troškove reprezentacije.

Jutarnji raspolaže podacima da je Neven Jurica u mjesec dana potrošio 46.000 kuna samo u trgovini muške odjeće Dino Baldini na njujorškoj aveniji Madison, gdje kupuju 'afrički predsjednici i američki senatori', kako se navodi u šoping-vodiču New York Magazinea. I Neven Jurica, hrvatski pjesnik i veleposlanik u pet mandata.

U svibnju 2007. odsjeo je u hotelu Monteleone. Račun za boravak u luksuznom hotelu u New Orleansu, koji su proslavili Ernest Hemingway i William Faulkner, u iznosu od 678 dolara (3700 kuna), platio je službenom karticom.

Dva tjedna kasnije, piše Jutarnji list, već je bio na drugom kraju Amerike i istom tom karticom platio račun od 297 dolara u Bedford Village Innu, hotelčiću specijaliziranom za luksuzna vjenčanja u gradiću Bradfordu u New Hampshireu na sjeveroistoku SAD-a. Nije mu priznat ni račun iz hotela Ritz Carlton u Clevelandu s iznosom od 1161 dolara iz listopada te godine.

Ručak za 20.000 kuna

Najveći račun za ručak platio je u čuvenom Russian Tea Roomu u njujorškoj 57. ulici, u kojem je Madonna na početku karijere radila kao garderobijerka. Račun je iznosio 3629 dolara ili nešto više od 20.000 kuna.

Samo 357 dolara (2000 kuna) potrošio je šest dana kasnije u The Bombay Clubu u Washingtonu, restoranu koji se diči posjetiteljima kao što su Clinton, Bush, Bruce Willis i Harrison Ford. Puno više nego za hranu veleposlanik je trošio na cipele i odjeću po skupim vašingtonskim i njujorškim trgovinama, barem sudeći po popisu računa koji mu nisu opravdani.

Jutarnji je doznao i da je Neven Jurica haračio po njujorškoj aveniji Madison, u Saks Fifth Avenue ili Barneyju, koji sad na rasprodaji nudi cipele po 2100 kuna, snižene sa 4500 kuna, ili sako snižen sa 12.000 kuna na samo 800 dolara ili 4300 kuna.

Oko 5500 dolara potrošio je u Saks Fifth Avenue, 2000 dolara samo na jednom računu u trgovini Bergdorf Goodman, 2500 dolara u modnoj kući Neiman Marcus, što je sve  pravdao kao 'troškove ručkova i večera'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi