DUHOVI PROŠLOSTI

Kako je Mesić razočarao hrvatske Židove

26.01.2017 u 11:05

Bionic
Reading

Nakon objave snimke na kojoj relativizira Jasenovac i ustaške zločine bivši hrvatski predsjednik i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Stipe Mesić poručio je da se ispričava ako je nekoga uvrijedio svojom 'nesmotrenom izjavom'. Jadno i promašeno, ali ne i iznenađujuće, samo su neke od reakcija iz krugova hrvatskih Židova s kojima je tportal razgovarao, a teško je reći je li ih više razočarala sama snimka, premda Mesiću nije prva, ili njegov naknadni pokušaj isprike

'Snimku sam vidio i nisam iznenađen, to je kontinuitet s obzirom na snimku iz Australije. Rezultat toga su i današnja događanja. Nažalost, većina političara u Hrvatskoj jedno misli, drugo govori, a treće radi po potrebi. To je kontinuirana politika, kako se vidi', kazao je tportalu predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus.

Što se tiče Mesićeve isprike i njegova pojašnjavanja konteksta u kojem je snimka nastala, Kraus kaže da je tako postavljeno to 'pitanje moralne kategorije'.

'Duboko razočarana', kako je iznijela tportalu svoj osoban stav, glasnogovornica je Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Jasminka Domaš, 'jer odrasla osoba, školovana i obrazovana, morala bi znati neke stvari, a ne mijenjati svoje mišljenje i povijesno dokazane činjenice o stravičnim zločinima u Jasenovcu ovisno o tome s kime razgovara, tko je pred njom i kome se obraća. Sada sve ove naknadne Mesićeve isprike i pojašnjenja meni osobno čine se jadnima i promašenima'.

Podsjetimo, od njegove izjave snimljene u Novskoj u siječnju 1992. ogradio se Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), čiji je Mesić počasni predsjednik – premda još nije posve jasno hoće li ostati bez te titule. Naime, još moraju razgovarati o tome, kako je tportalu ranije kazao Franjo Habulin, šef SABA-e, koji je, kao i Koordinacija židovskih općina i Bet Israel, jedan od članova i članica Antifašističke lige RH.

'Zbog svojih riječi, kojima dovodi u pitanje činjenice o stradanjima u ustaškom koncentracijskom logoru Jasenovcu, predsjednik Stjepan Mesić bi se trebao ispričati preživjelima i obiteljima žrtava', kratko je poručila još jedna od članica Lige, Documenta

Naime, 'poznate su povijesne činjenice vezane uz ustaške logore na području NDH u vrijeme Drugog svjetskog rata, pa tako i povijesne istine o logoru u Jasenovcu i dječjem logoru u Jastrebarskom', kazao je ranije za tportal Habulin, uz napomenu da se povijesne istine ne može falsificirati ni redizajnirati u dnevnopolitičke svrhe kako bi se umanjilo ustaške zločine u Drugom svjetskom ratu.

Međutim, nove snimke Mesića koje izviru ovih dana dolaze upravo u trenutku u kojem su, upozoravajući da se ubrzano nastavlja s relativizacijom ustaštva u Hrvatskoj, u Koordinaciji židovskih općina odlučili ne sudjelovati na komemorativnim i ostalim skupovima koje organizira hrvatska vlast u povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na holokaust 27. siječnja.

Razlog za bojkot je nespremnost vlasti Republike Hrvatske da primjereno službeno i javno reagiraju na postavljanje spomenika s ustaškom krilaticom 'Za dom spremni' na mjestu na kojem je nekad bilo ustaško zapovjedništvo u Jasenovcu, zatim u Kutini, a postoje namjere da se u Zagrebu, ali i drugdje u Hrvatskoj, postavi slične spomenike. 

Također, prošlog tjedna u Tehničkoj školi Šibenik povučena je izložba 'Anna Frank – povijest za sadašnjost', koja je dio međunarodnog projekta i bit će izložena u 40-ak zemalja, a reakcija vlasti je izostala. Nastavak je to, upozoravaju, toleriranja ustaške ideologije, zbog čega su pripadnici židovskih općina te srpska zajednica i SABA prošle godine bojkotirali državnu komemoraciju na mjestu nekadašnjeg ustaškog koncentracijskog logora Jasenovca i organizirali vlastitu komemoraciju.