EMITIRANJE PORUKA

Kako je Darinko Kosor postao HDZ-ov trbuhozborac

20.11.2015 u 09:48

Bionic
Reading

Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a, u kratkom vremenu nakon što je poslije petogodišnje apstinencije uspio vratiti stranku u saborske klupe zahvaljujući koaliciji s HDZ-om, postao je najeksponiranija osoba Domoljubne koalicije, čovjek za posebne zadatke

U delikatnom trenutku pregovora s Mostom, kojima se slaže buduća hrvatska vlast, i u času u kojem je relativni pobjednik izbora izgubio početnu prednost Kosor je nastupio s dvije izuzetno znakovite i snažne poruke političkim protivnicima, za što je teško povjerovati da je učinio samostalno jer njegova stranka ima tek dva saborska mandata. Prvo je ponudio mrkvu, a onda batinu. Uoči početka pregovora s Mostom Kosor je odaslao poruku da je Domoljubna koalicija, a što je još važnije - HDZ, spremna odustati od Karamarka kao mandatara.

'Naš uvjet za pregovore nije to da mandatar bude Tomislav Karamarko', rekao je Kosor.
Na pitanje hoće li dopustiti Mostu da predloži mandatara ili će to ipak učiniti Domoljubna koalicija, rekao je da je Domoljubna koalicija napravila velik iskorak i da je u velikoj prednosti pred koalicijom Hrvatska raste jer nije postavila taj uvjet za pregovore', rekao je Kosor prošli petak.

Jasno je da HDZ ne može otvoreno odašiljati takve poruke, pa su se Darinko Kosor i njegov HSLS činili najboljim izborom u konkurenciji između Branka Hrga, Ivana Tepeša i Ladislava Ilčića, vjerojatno zbog vješte političke trgovine u Zagrebu, u kojem Kosor s gradonačelnikom Milanom Bandićem ima toplo-hladan odnos.

Nakon što je partnerima iznio ponudu Kosor je još priprijetio da postoje samo dvije moguće opcije za budućnost Hrvatske prema njihovom viđenju stvari - ili će biti na vlasti Domoljubna koalicija s Mostom ili novi izbori. Zanimljivo, samo dva dana prije govorio je da će HSLS biti konstruktivna oporba ako Domoljubna koalicija ne sastavi Vladu, a onda se naglo predomislio i shvatio da nema drugih opcija od vlasti njihove koalicije ili novih izbora.

Očito je došlo do ozbiljnog razgovora unutar koalicije nakon što je konkurencija procijenila
Kosora kao slabu kariku pa pustila vijest da bi mogao okrenuti plašt. U akciju potpunog iskupljenja on je krenuo prije dva dana, u utorak, kada je priprijetio zastupnicima nacionalnih manjina, nakon što je svih osam manjinskih zastupnika stalo na stranu koalicije Hrvatska raste, da ne smiju slobodno odlučivati o svom mandatu.

Tada je poručio zastupnicima nacionalnih manjina da 'ni s čime ne bi trebali utjecati na stvaranje nove saborske većine, već bi trebali pričekati završetak pregovora Mosta s Domoljubnom koalicijom i koalicijom Hrvatska raste' te apelirao na 'suzdržanost i strpljivost do postizanja dogovora oko nove hrvatske Vlade'.

Kosor smatra da bi 'radi ostvarenja svih svojih prava, ali i radi načina biranja prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, zastupnici nacionalnih manjina trebali biti dio svake saborske većine koja se postigne dogovorom glavnih nacionalnih koalicija ili lista. Svaki drugi angažman zastupnika nacionalnih manjina bio bi na štetu samih manjina, njihovih prava te na štetu stvaranja društva pune tolerancije i razumijevanja među svim hrvatskim građanima neovisno o njihovoj nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti'. Iako su uslijedile negativne reakcije, Kosor se nije dalje oglašavao ni ispričavao.

Iako smo od Kosora zatražili da nam prokomentira svoju iznenadnu aktivnost ispred Domovinske koalicije, nije bio spreman na razgovor ispričavši se drugim obavezama. Tek nam je u šali SMS-om poručio da se obratimo HNS-u. Podsjetimo, HNS ga je najžešće kritizirao nakon njegove izjave o nacionalnim manjinama.

Međutim prijetnja manjinskim zastupnicima namjerno je odaslana preko umivenog HSLS-a, a ne preko HDZ-a ili njegovih pravaških partnera jer je negativan odjek u javnosti bio ograničenog karaktera dok bi, da je tako nešto izjavio neki od zastupnika HDZ-a ili drugih desnih stranaka, buka bila znatno veća. Ono što je važno za Domoljubnu koaliciju je to da je poruka odaslana i da su je manjinski zastupnici primili na znanje. Tek u četvrtak se oglasio Karamarko, poduprijevši Kosora, a u biti poduprijevši tezu predsjednika HSLS-a koji je odradio posao za njega. Karamarko je novinarima koji su čekali ishod pregovora s Mostom ispred HDZ-a izjavio da bi u budućnosti zastupnici nacionalnih manjina uvijek trebali ići s onim tko formira Vladu. 'U budućnosti bi manjinci uvijek trebali ići s onim koji formira Vladu, tako da mogu zastupati interese svojih nacionalnih manjina, a ne ovako da se a priori nacionalne manjine trpaju u jedan politički okvir; to nije dobro. Zašto bi svi Srbi u Hrvatskoj podržavali lijevu opciju, zašto bi je podržavali i svi Talijani, kao i Česi i Slovaci?', zapitao se Karamarko te najavio promjene.

Kako je ishod pregovora o formiranju nove Vlade više nego neizvjestan, Darinko Kosor bi i narednih dana mogao imati pune ruke posla.