VRATIO SE ŽIVOT

Kako izgleda Marjan nakon uhićenja Edija Mišića

21.10.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Prošlo je malo više od dva tjedna od uhićenja Edija Mišića kojeg se sumnjiči za ubojstvo Meksikanke na Marjanu. Stoga smo odlučili provjeriti situaciju na prostoru popularne park-šume i šetališta. Po lijepom sunčanom vremenu, u poslijepodnevnim satima, iako je bio radni dan, vidjeli smo veći broj Splićana, ali i turista u šetnji.

Mada su skroviti i mirniji dijelovi Marjana i sada tihi i intimni, popularna šetnica od Vidilice do sv. Jere i trim staza su izrazito posjećeni. Osim biciklista, šetača s kućnim ljubimcima i sportaša-rekreativaca, zapazili smo veći broj turista. Oni uglavnom slijede informacije iz turističkih publikacija o Splitu, u kojima se posljednjih godina navodi mogućnost šetnje stepenicama od Matejuške do Vidilice i dalje južnom stranom Marjana. To je ambijentalno slikovita i atraktivna ruta koja predstavlja izuzetnu komprativnu prednost za splitski turizam.

S obzirom na posjećenost za radnog dana, sigurni smo da je vikendom znatno veći broj šetača i rekreativaca. Mada su strah i nelagoda koju su osjetili građani Splita u danima najintenzivnije potrage za ubojicom zapravo bili logični i očekivani, dramatično izvještavanje lokalnih medije o tragičnom događaju je vjerojatno dodatno podstaklo takvu rekaciju.

To je sada već prošlost, na skorom suđenju će se vjerojatno doznati nešto više o motivu ubojstva, a u međuvremenu se život na Marjanu vratio u normalu. Osim toga, sada slijedi period kad je popularna park-šuma i najposjećenija, u kasnu jesen, zimu i rano proljeće. Tada se na Marjanu, koji podcrtava mediteranski karakter grada, razmile stotine šetača, sportaša, penjača na stijenama, biciklista, penzionera, majki s djecom i ljubitelja prirode. Splićani će sigurno opet uživati u svom najvrijednijem prirodnom resursu veličine kao Central park na Manhattanu u New Yorku. Vrijednost tog potencijala možemo ilustrirati brojkama, podsjetimo da u Splitu živi barem deset puta manje ljudi nego na Manhattanu, a Marjan je Splićanim na dohvat ruke, samo deset minuta hoda od Rive.