VODIČ ZA NEZAPOSLENE

Kako dobiti dobar posao na moru

kuhari

kuhari

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Wavebreak Media

Brojni naši vozači teretnjaka krenut će trbuhom za kruhom put Kanade ili zapadnoeuropskih gradova, a na domaćoj burzi rada trenutačno je pomama za konobarima, kuharima, prodavačima i čistačicama

Putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje traži se 434 konobara, 376 kuhara, 149 prodavača te 121 čistačica, a većina njih raditi će preko ljeta na Jadranu. No, potrebe od onih oglašenih su zapravo puno veće. Procjena pulskog HZZ-a je da će se samo u Istri ovu sezonu zaposliti preko šest tisuća ugostiteljsko-turističkih radnika.

'Tradicionalno tražimo podatke od svih vodećih turističkih kompanija u Istri koje su njihove planirane potrebe za sezonskom radnom snagom. No, podaci koje nam daju ne znače da će sve te potrebe biti i oglašene, jer velike kompanije imaju dio ljudi koje prioritetno primaju. To su stalni sezonci, za koje od 1. siječnja HZZ u suradnji s poslodavcima participira u naknadi i produženom mirovinskom stažu te oni sezonski radnici koji su već ranije radili i poslodavci ih direktno kontaktiraju. U ove prve dane sezone, kompanije potrebe za radnicima zadovoljavaju sa vlastitim kontigentom stalnih i višegodišnjih sezonaca koji su im 'pri ruci' i odmah na raspolaganju, a tek nakon Uskršnjih blagdana kad se zahukta sezona, pozivaju se ostali', pojašnjava Tanja Lorencin Matić, predstojnica Područnog ureda HZZ-a u Puli pod čijom upravom su ispostave u Poreču, Rovinju, Umagu, Pazinu, Buzetu i Labinu. Ističe da su velike hotelijersko turističke kompanije iskazale potrebu za nešto više od 5. 100 sezonskih radnika.

'Taj broj uvećavamo za 20 do 25 posto jer procjenjujemo da je toliki udio sezonaca malih privatnih obrta i tvrtki te trgovina koje također u sezoni imaju potrebu za većim brojem djelatnika, što je još 1 050. Lani smo imali šest tisuća slobodnih radnih mjesta, dok je ove godine ukupno 6. 150. Uvijek su najviše tražene sobarice, a brojka se kreće oko 1.100. Velika je potražnja i raznog pomoćnog osoblja, njih 3. 583, što su uglavnom mladi bez iskustva. Traži se također 850 kvalificiranih konobara i oko 200 pomoćnih te 625 kvalificiranih kuhara i tristotinjak kuhara te 410 recepcionara', pojašnjava u brojkama Lorencin Matić potražnju kadrova koji će pripomoći što uspješnoj turističkoj sezoni u Istri.

'U sezoni 2014. planiramo zaposliti oko 1910 sezonskih radnika, od čega je otprilike 20 posto novih radnika, koji po prvi puta ulaze u naš sustav. Riviera Adria d.d. dulji niz godina bilježi 80 postotni povrat sezonskih radnika, što nas svrstava među najpoželjnije poslodavce u Hrvatskoj', kaže direktorica ljudskih resursa Valamar hotela i ljetovališta d.o.o. Gordana Fabris te pri tom dodaje da u kategoriji takozvanih stalnih sezonaca imaju 327 radnika.

Najtraženija zanimanja i ove sezone su zanimanja kuhara, konobara, sobarice, čistačice, radnika na održavanju, vrtlara i pomoćnih radnika, a jedna od bitnih komponenti odabira je svakako znanje stranih jezika.
'U turizmu su potrebe za odgovarajućim stručnim kadrom vrlo velike, a često ih tržište rada ne prati u dovoljnoj mjeri, pa tako nedostaje stručnog restoranskog kadra poput konobara, sommeliera i barmena. Imamo veliki broj kvalitetnih kadrova koji se javljaju za oglašena radna mjesta, međutim jednako tako suočavamo se s činjenicom da mnogi tražitelji posla ne posjeduju potrebna znanja i vještine za poslove koje zahtijeva određeno radno mjesto. U turizmu se to osobito odnosi na znanje stranih jezika te potrebno radno iskustvo', napominje direktorica ljudskih resursa Valamara.

Rabačka podružnica Riviera Adrie tako traži 495 radnika, među kojima prevladavaju konobari i barmeni, kuhari i pomoćno osoblje u kuhinji te sobarice i recepcionari. Sezonskim radnicima tvrtka nudi osigurani smještaj i prehranu, no iskreno kažu, gro sezonske radne snage još uvijek se bazira na domicilnom stanovništvu. Za hrvatske prilike, među deficitarnijim sezonskim zanimanja su animatori, pa im je tako nedostajalo desetak. Od ukupnog broja sezonskih radnika, šezdesetak je stalnih sezonaca, no kako ističe Irene Višković, rabački radnici na HZZ-u prijavljeni možda mjesec do dva i već ih se krajem siječnja ili početkom veljače poziva ponovno na posao.

'Problem u Istri je dosta velika prostorna nepokretljivost domicilnog stanovništva pa ljudi, recimo, iz Pule ne žele ići raditi u Umag. Rad u turizmu, budući da je to smjenski rad koji traje često do kasno u noć, podrazumijeva da bi se morali preseliti. Za Poreč i Umag nikada ne uspijevamo osigurati dovoljan broj sezonaca među domicilnim stanovništvom,a to ne bi uspjeli ni kada bi zaposlili sve koji su trenutno nezaposleni', zaključuje šefica istarskog Područnog ureda HZZ-a Tanja Lorencin Matić


Kako do posla?

Dok su Uskršnji blagdani ranijih godina bili odrednica početka sezone, danas su to prvi proljetni letovi za Istru niskotarifnih avionskih kompanija pa je zadnji čas za potražiti dobar posao na moru. Osim oglasa na HZZ-u, portalima Moj posao i Posao.hr, sve više turističkih kompanija oglašava sezonska radna mjesta na svojim internetskim stranicama. Za selekciju i odabir kadrova u kompanijama je zadužen odjel Ljudskih resursa, no većinu budućih sezonaca, naročito one koji prvi put traže takav posao, najviše zanima 'kako upasti', odnosno da li je dovoljno poslati prijavnicu i životopis pa čekati da vas pozovu ili se isplati poslodavcu 'pokucati na vrata'.

'Ključna nam je vlastita baza podataka, regrutacija sezonskih radnika uz posredovanje županijskih HZZ-a, prikupljanje prijava kroz objavljivanje natječaja na Internet stranicama i drugim medijima te izravna komunikacija s tražiteljima posla na sajmovima poslova', odgovara na pitanje direktorica Ljudskih resursa Gordana Fabris, a evo što vam iz prve ruke savjetuju sezonci na forumima.

'Moja prijašnja iskustva su da nije dovoljno poslati molbu i čekati dok te pozovu raditi, pogotovo ako ideš nekamo prvi put. Prvo zovu stalne sezonce, onda one koji nanovo dolaze raditi, pa tek onda nove. Skoro pola godine konstantno sam zvala telefonom svaki tjedan i tek u srpnju su me pozvali na posao na more. I to sam slala molbe na više mjesta i zivkala', kaže jedna od forumašica. Naime, poslodavci se rado oslanjaju na ljude koji su kod njih već radili i s kojima su bili zadovoljni pa je mladima bez iskustva malo teže upasti, no imajte na umu da se upornost isplati.

'Nazvao sam poslodavca i dva dana kasnije pozvao me je. Prihvatio sam,otišao i radio tri mjeseca. Sada me pita da se vratim, no uvjeti nisu bili baš idealni', iskreno je napisao na forumu jedan drugi sezonski djelatnik, koji očito razmišlja o promjeni poslodavca, a forumi su pravo mjesto da bez cenzure svoje iskustvo podijelite s drugima, kao i da saznate kako iz perspektive radnika kotira možda baš vaš potencijalni poslodavac.

Uz prijavu i životopis poželjno je priložiti i svoju fotografiju, a nije na odmet ni nazvati jer, kako tvrde forumaši, tako si povećavate šanse. Prijave možete popuniti i osobno kod poslodavca, a ukoliko ste student ili učenik, također to prilikom prijavljivanja za posao naglasite. Naime, kako tvrde na forumima studenti imaju čak i veće šanse kod poslodavaca, jer mogu raditi preko studentskog ugovora.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!