NERAZDVOJNI OBERSNEL I KOMADINA

'Kakav sukob? Nas dvojica bi mogli i zakon napisati!'

13.05.2014 u 14:08

Bionic
Reading

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina demantirali su postojanje većih nesuglasica nakon što je, podsjetimo, Obersnel stao uz inicijativu Splita i Osijeka da izađu iz sustava županija

'Mislim da kolega gradonačelnik i ja svjedočimo o suradnji, uskoro ćemo slaviti i 20 godina ako nastavimo ovako. U 20 godina ima tema i dilema u kojima imamo isti stav, sličan stav, a u nekima imamo različita mišljenja i neke poglede. Stoput sam govorio i to ponavljam, naše su funkcije takve da svatko interesno polazi od onoga što zastupa i iz koje situacije. Ove teme gradovi i županije, to je vječita i stara tema u Hrvatskoj. I zapravo, svako toliko se otvaraju određena pitanja. Tu nema ništa spornog. Ima različitih stavova i na tu temu različitih mišljenja, i politike i struke', rekao je Komadina.


'Nemam što dodati, normalno je da svaki zastupamo interes grada, odnosno županije', rekao je Obersnel i naglasio.

'Iz rasprave koja će vjerojatno uslijediti, proizaći će, nadam se, i neko konkretno rješenje. U svim svojim dosadašnjim istupima naglašavao sam da je moje prihvaćanje inicijative gradonačelnika Splita Baldasara prije svega, motivirano činjenicom da još jedanput vrlo jasno ukažemo na potrebu drugačijeg ustroja i regionalne i lokalne samouprave', istaknuo je Obersnel.

Komadina oduvijek inzistira na decentralizaciji sustava i slaže se da trenutna slika lokalne i regionalne uprave nije dobra. Zagovara model Danske koji se pokazao kao dobra praksa i koji bi se mogao primijeniti na Hrvatsku, a na kraju je zaključio:

'Mislim da su Grad Rijeka i županija primjer dobre prakse u Hrvatskoj, tako da bi Obersnela i mene mogu zadužiti da napišemo zakon i onda će ga primijeniti u Hrvatskoj. Jer ako budu ovi drugi pisali, neće to dobro završiti', rekao je primorsko-goranski župan.