Anto nobilo:

'Kad se donese odluka, Todorić mora odmah biti izručen Hrvatskoj'

05.09.2018 u 17:46

Bionic
Reading

Odvjetnik Piruške Canjuge, bivše članice uprave Agrokora, u istrazi o Agrokoru Anto Nobilo komentirao što slijedi u procesu izručenja Ivice Todorića Hrvatskoj.

Podsjetimo, osnivač Agrokora Ivica Todorić pokušat će u četvrtak uvjeriti Visoki sud u Londonu, koji mu je krajem srpnja odbio žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj, da promijeni mišljenje, što mu je posljednja prilika da izbjegne izručenje.

Nobilo kaže za N1 televiziju da kad suda postane pravomoćna onda se odmah, u što skorije vrijeme, mora izručiti, a rok je najkasnije 10 dana. Ako odluka bude izručenje, izručenje bi moralo odmah nastupiti.

Upitan hoće li odbijanje žalbe značiti da Todorić ide odmah iza rešetaka, Nobilo je komentirao: 

'Nisam siguran. Trebalo bi vidjeti pravnu praksu Velike Britanije. Zakon kaže da mora biti transferiran. Po mojoj procjeni, ako dosad nije uhićen, nema razloga da izručenje ne dočeka na slobodi, no treba vidjeti praksu Velike Britanije. Europski uhidbeni nalog je suradnja sudova u EU. Rokovi su vrlo kratki i kada se donese odluka da se primjeni izručenje, na primjeru mog klijenta Perkovića, možete vidjeti da je bio izručen u roku od nekoliko sati nakon odluke.'

Prije godinu dana Nobilo je rekao da mu odgovara pozicija ministra Zdravka Marića koji je rekao da nije znao da su bilance frizirane jer ako on nije znao kao financijski stručnjak onda nije mogla znati ni njegova klijentica Piruška Canjuga koja se bavila nekretninama.

'Istraga je praktički gotova. Svi svjedoci, osim dva tri koji nisu bili dostupni su saslušani i predmet se nalazi na vještačenju. Imamo pregled i znamo sve činjenice i znamo više od toga. Znamo da se uprava nikada nije sastajala kao Uprava, kao kolektivno tijelo, već su pojedini članovi u svom resoru imali sastanke s predsjednikom Uprave', komentirao je i nastavio: 

'Oni kolektivno nikad nisu usvojili financijska izvješća koja su sporna. Piruška Canjuga nikad nije sjedila na nekoj sjednici na kojoj su ona usvojena. Nije postojalo tijelo koje bi radilo kao uprava. To je bila specifičnost Agrokora, koji je iz ničega stvorio Ivica Todorić. Budući da se Piruška Canjuga bavila drugim poslovima, a ne financijama, onda ona ni na koji način nije bila uključena u financije, niti je odobravala kao članica Uprave neka lažna izvješća. Utvrđeno je i da je ona u većini inkriminiranog doba bila na bolovanju. Više manje se sve utvrdilo i ono sa Marićem se više ne treba utvrđivati. DORH treba odlučiti hoće li ona biti u optužnici. Ako bude, mi ćemo se suprotstaviti na optužnom vijeću i mislim da u tome imamo jako dobre argumente'.

  • +19
Ivica Todorić Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX