PISMO SWOBODI

Kacin želi 'posredništvo' u rezoluciji o RH u EP-u

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.03.2009 18:25
  • Objavljeno 04.03.2009 u 18:19
Jelko Kacin

Jelko Kacin

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin podnio je u srijedu amandman na prijedlog rezolucije o Hrvatskoj u kojem traži da se članak o potpori rješavanju slovensko-hrvatskog graničnog bilateralnog prijepora pred Međunarodnim sudom pravde zamijeni novim tekstom - o potpori posredništvu Europske komisije za rješavanje toga pitanja

LJUBLJANA - Vanjskopolitički odbor EP-a prihvatio je 21. siječnja prijedlog rezolucije o Hrvatskoj zajedno s amandmanom njemačkoga demokršćanskog zastupnika Bernda Posselta u kojem se "pozdravlja neformalan dogovor postignut 25. kolovoza 2007. između premijera Hrvatske i Slovenije o podnošenju njihova graničnog prijepora pred Međunarodni sud pravde u Haagu i traži od obiju strana da provedu taj dogovor".

O tom prijedlogu rezolucije sljedeći će se tjedan u Strasbourgu glasovati na plenarnom zasjedanju EP-a, a zastupnici do ponedjeljka imaju rok za podnošenje amandmana.

Kacin želi da se Posseltov amandamn zamijeni sljedećim tekstom: "Europski parlament pozdravlja inicijativu povjerenika Rehna za rješavanje graničnog prijepora; u tom kontekstu očekuje brz napredak u pristupnim pregovorima".

Kacin je u pismu parlamentarnom izvjestitelju za Hrvatsku Hannesu Swobodi naveo da je njegov prijedlog prihvaćen u njegovoj političkoj skupini - Savezu liberala i demokrata za Europu (ALDE) i da amandman supotpisuje i zastupnik Istvan Szent-Ivanyi, koji je u ALDE-u zadužen za Hrvatsku.

U pismu Swobodi Kacin navodi da Posseltov amandman "više nije relevantan".

Taj amandman više "nije relevantan. Države se u godinu dana nisu mogle dogovoriti o sadržaju i načelima po kojima bi odlučivao Međunarodni sud pravde u Haagu. Stoga je slovenski dio ekipe stručnjaka završio svoj posao, a njezin je predsjednik već odstupio".

S druge strane, navodi Kacin, "inicijativa Europske komisije, odnosno povjerenika Rehna za što brži početak posredovanja dobrodošla je, obećava i dovoljno je fleksibilna te relativno brza".

Vanjskopolitički odbor EP-a u prijedlogu rezolucije o napretku Hrvatske izrazio je "duboko žaljenje" što su pristupni pregovori blokirani zbog bilateralnog problema sa Slovenijom.

Prijedlog rezolucije prihvaćen je s 55 glasova za, dva protiv i jednim suzdržanim glasom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi