novi soj

Južnoafrički stručnjak iznio zanimljive podatke o tome zašto je omikron u toj državi blaži i zašto možda drugdje neće biti tako

15.12.2021 u 17:28

Bionic
Reading

Visoka razina izloženosti u prethodnim valovima zaraze koronavirusom u Južnoafričkoj Republici može objasniti relativno nizak broj hospitalizacija i teških oblika bolesti od omikrona u toj zemlji

Ovakvo mišljenje zastupa stručnjak za cjepivo Shabir Madhi sa Sveučilišta Witwatersrand te je upozorio da iskustvo Južnoafričke Republike s omikronom možda nije pouzdan pokazatelj kako će se epidemija tog soja razvijati u drugim zemljama, piše The Guardian. Hrvatska, poput ostalih europskih zemalja, ima starije stanovništvo od Južnoafričke Republike i drugačije osjetljivosti na bolesti. Istu poruku odaslao je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus rekavši da je 'pogrešno to da ljudi omikron smatraju blagim'.

U poduljem intervjuu za Global Health Crisis Coordination Center, Madhi je citirao nedavno završeno istraživanje o seropozitivnosti – postotku stanovništva koje je već bilo zaraženo – u pokrajini Gauteng, a koja je bila u središtu izbijanja varijante omikron. Istraživanje je iznjedrilo podatak da je 72 posto ispitanika prije omikrona već doživjelo infekciju koronavirusom. Madhi je rekao da novi dokazi upućuju na činjenicu da je omikron i infektivniji i sposobniji izbjeći zaštitu antitijela. Sugerirao je da bi drugi mehanizmi koji djeluju u imunitetu, a stečeni infekcijom, mogli objasniti nižu razinu hospitalizacija i teških slučajeva bolesti.

Madhi je svoje zaključke iznio u trenutku u kojem je veliki južnoafrički zdravstveni osiguravatelj, Discovery Health, prijavio manje slučajeva teške bolesti uzrokovane omikronom u odnosu na ranije varijante koronavirusa, navodeći da je od 211 tisuća slučajeva koronavirusa rizik od prijema u bolnicu među odraslima bio 29 posto manji nego u početnom valu pandemije u ožujku 2020. Madhi je kazao da je važno imati na umu to da evolucija soja omikron dolazi u drugačijem trenutku te da iz te perspektive treba gledati ono što se događa u Južnoafričkoj Republici i što bismo mogli vidjeti u drugim okruženjima, a koja bi mogla imati vrlo različitu situaciju.

'Veći dio imuniteta koji trenutno postoji u Južnoafričkoj Republici uglavnom je posljedica prethodne infekcije koja se dogodila tijekom prva tri vala', dodao je. Navodeći dokaze o sposobnosti omikrona da izbjegne zaštitu antitijela, sugerirao je da se podaci skupljaju da bi imunitet iz T-stanica mogao biti pokretač zaštite od teže bolesti.

Prema WHO-u, druge afričke zemlje također pridonose velikom porastu slučajeva covida prošlog tjedna, ali je broj smrtnih slučajeva, barem za sada, manji nego u prethodnim valovima. Za to vrijeme nova varijanta koronavirusa munjevito se širi. Vrhunac širenja možemo očekivati u tjednima pred nama. Trenutni dokazi daju nadu da cjepiva ipak nude određeni stupanj zaštite od omikrona, a mnoge zemlje uvode ili su već uvele strože mjere zbog širenja novog soja.

Koronavirus u Južnoafričkoj Republici Izvor: EPA / Autor: KIM LUDBROOK

Italija je u utorak produljila izvanredno stanje do 31. ožujka i odlučila da se svi posjetitelji iz EU-a moraju podvrgnuti testu na koronavirus prije polaska zbog straha od širenja nove varijante virusa. Zbog brzog širenja omikrona strože mjere uveo je i britanski premijer Boris Johnson, no u parlamentu su prošle zahvaljujući oporbi, a ne njegovim konzervativcima, od kojih su mnogi bili protiv restrikcija.

Danska i Norveška najavile su strože mjere u borbi protiv covida zbog sve većeg broja zaraženih. Tamošnje vlasti poručile su da se nova varijanta omikron brzo širi i da će vjerojatno postati dominantna u nekoliko zemalja EU-a u roku od nekoliko tjedana ili čak dana. Takve najave predstavljaju velik problem i za Hrvatsku jer se još uvijek nije izvukla iz velikog vala delte, a već stiže omikron. U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata 4671 osoba zaražena koronavirusom, otkrio je ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade.

'U Hrvatskoj je zabilježen 4671 novozaraženi, a prije tjedan dana bilo ih je samo 80 više. Udio pozitivnih među testiranima je 35,6 posto, što je pad za 1,7 posto u odnosu na prošli tjedan, a 18 posto u odnosu na prije 14 dana. Vidimo da se pad novozaraženih usporava', rekao je Beroš u srijedu.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ