PRVI KORAK

Južna Koreja započela s kampanjom cijepljenja, vlada veliki interes

26.02.2021 u 08:42

Bionic
Reading

Južna Koreja u petak je predstavila svoju kampanju procjepljivanja stanovništva protiv covida-19, s time da će doze cjepiva biti podijeljene u otprilike 200 staračkih domova, u nastojanju koje vlasti nazivaju prvim korakom povratka zemlje u normalan život.

Prve doze AstraZenecinog cjepiva bit će dodijeljene u 9 sati radnicima staračkih domova i nekim pacijentima u ustanovama diljem zemlje koja broji oko 52 milijuna ljudi.

U subotu, vlasti planiraju početi cijepiti 55 tisuća zdravstvenih radnika u bolnicama za liječenje koronavirusa sa 117 tisuća doza cjepiva koje su proizveli Pfizer i BioNTech u sklopu COVAX-a, međunarodnog programa cijepljenja,

Nacionalni farmaceutski panel u petak je preporučio da vlada odobri to cjepivo. Vlasti će pričekati, međutim, za finalno odobrenje odbora prije nego što odluče zajamčiti odobrenje, koje bi omogućilo zemlji da počne koristiti doze osim onih koje osigurava COVAX.

Unatoč primjedbama zbog sporog početka, i debate po pitanju učinkovitosti AstraZenecinog cjepiva za starije ljude, ankete pokazuju veliki interes među Južnokorejcima da se cijepe.

Neki zdravstveni stručnjaci izrazili su sumnje glede zemljine mogućnosti da se drži ambicioznog plana da do srpnja zaštiti 10 milijuna visokorizičnih ljudi, kako bi krenuli putem imuniteta krda, što znači da bi barem 70 posto ljudi trebalo biti cijepljeno do studenog.